MINISTAR ŠUKER U PARIZU O INOVATIVNOM FINANCIRANJU

U radu dvodnevne međunarodne ministarske konferencije "Solidarnost i globalizacija: inovativno financiranje u cilju razvoja i protiv pandemija", koja se sutra otvara u Parizu, sudjelovat će i hrvatski ministar financija Ivan Šuker, izvijestili su iz Ministarstva financija.

Šuker putuje u Pariz na poziv ministra vanjskih poslova Republike Francuske Philippe Douste-Blazya i francuskog ministra gospodarstva, financija i industrije Thierry Bretona.

Konferencija, kojoj je pokroviteljst predsjednik Republike Francuske Jacquesa Chiraca koji će je i otvoriti, održava se na tragu Deklaracije o inovativnim izvorima financiranja razvoja, kojoj se u rujnu prošle godine na sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda u New Yorku priključilo 79 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Tijekom boravka u Parizu ministar Šuker, kako je najavljeno, posjetit će Razvojnu banku Vijeća Europe (CEB) i sastati se s guvernerom CEB-a Raphaelom Alomarom.

CEB je međunarodna financijska institucija pod političkim pokroviteljstvom Vijeća Europe s kojom je Hrvatska uredila pravne i financijske odnose 15. lipnja 1996. godine. Od tada do danas Hrvatska je potpisala s CEB-om 11 javnih zajmova i jedan zajam uz državno jamstvo u ukupnom iznosu od 257 milijuna eura.

Hrvatska Vlada i CEB zajednički su definirale Strategiju suradnje za razdoblje od 2005. do 2009. godine. Strategija definira sektore i projekte koje je CEB spremna financirati u tome razdoblju i to do ukupnog iznosa od 600 milijuna EUR bude li to Hrvatska tražila.(Hina)



Pisane vijesti