POPISAN UGOVOR O DAROVNICI ZA TEHNIČKU POMOĆ ZA POTPORU PROJEKTU ZAŠTITE OD ONEČIŠĆENJA VODA U PRIOBALNOM PRODRUČJU

Ministar financija Ivan Šuker i rukovoditelj sektora za društvene djelatnosti Svjetske banke Hermann von Gersdorff potpisali su danas Ugovor o darovnici u vrijednosti od 1,94 milijuna eura za podršku Projektu zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području tzv. Projekt Jadran.Sredstva iz ove darovnice, kojima upravlja Svjetska banka, osiguralo je nizozemsko Ministarstvo za razvojnu suradnju, a glavni korisnik tih sredstava bit će Hrvatske vode, odnosno njihova novoosnovana tvrtka kćer Hrvatske vode-Jadranski projekt d.o.o., osnovana upravo za provedbu ovog projekta u sklopu kojeg će se izgraditi uređaje za pročišćenje voda duž hrvatske jadranske obale.

Ova će se sredstva, prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Slavena Rajnovića, koristiti za izradu pripremne dokumentacije (studije utjecaja na okoliš, izvodljivosti i sociološke studije) te projektnu dokumentaciju za niz gradova i općina u Dalmaciji, Istri i sjevernom Primorju, uključujući i otoke.

Svrha Projekta Jadran, čija je ukupna vrijednost prema Rajnovićevim riječima oko 120 milijuna eura, je osigurati ekološki prihvatljiv gospodarski razvoj, unaprijediti poslovanje komunalnih poduzeća te nadzor nad kakvoćom vode, rekao je ministar Šuker. Zaštita voda, dodao je, spada u jedan od strateških ciljeva Vlade te je planirano da se u tu svrhu u narednih nekoliko godina uloži oko 750 milijuna eura.

Osim za priobalje, prema riječima nizozemskog veleposlanika Lionela Veera, već su započeti i razgovori o suradnji na zaštiti kontinentalnih voda, jer intenziviranje gospodarskih aktivnosti, povećanje stanovništva, ali i stalni rast broja turista u Hrvatskoj povećavaju pritisak na kvalitetu vode.

U prvoj fazi Projekta Jadran obuhvaćena su područja Rijeke, Opatije, Ike, Ičića, Lovrana, Zadra, Sv. Filipa i Jakova, Pakoštanima i Biogradu, odnosno područja s oko 150 tisuća stanovnika te više od 300 tisuća sezonskih gostiju. Tako su primjerice u Opatiji već izgrađene tri crpne stanice, a u tijeku su radovi na izgradnji 10 novih stanica, kao i radovi na nastavku izgradnje kolektorske mreže. U Zadru i Biogradu su pak započete aktivnosti na izgradnji podmorskih ispusta. Druga je faza Projekta planirana za 2008. godinu, no von Gersdorff je kazao kako bi njena realizacija mogla započeti puno prije toga.



Pisane vijesti