MINISTAR ŠUKER OBAVIO ZADNJU TRANSAKCIJU IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA 2005. GODINU

Ministar financija Ivan Šuker obavio je danas u 16,00 sati putem računala zadnju transakciju iz državnog proračuna za 2005., čime je zaključio ovu proračunsku godinu. Zadnja transakcija odnosila se na isplatu 13.608.978,00 kuna brodogradilištu "3. Maj" u Rijeci.

Također, iznio je preliminarne podatke o prihodima državnog proračuna u 2005. i funkcioniranju Državne riznice.

Obavljanju zadnje ovogodišnje transakcije iz proračuna nazočili su državni tajnik mr.sc. Ante Žigman, državna rizničarka Vesna Orlandini i pomoćnica ministra Ivana Maletić.

PRIHODI DRŽAVNOG PRORAČUNA U 2005. GODINI- PRELIMINARNI PODACI!

- Prema posljednjim raspoloživim podacima za 2005. ukupni prihodi državnog proračuna su ostvareni na razini 85,4 milijardi kuna što u usporedbi s prethodnom godinom predstavlja rast od 6,2%. Bitno je naglasiti kako je rast ostvaren na svim glavnim kategorijama prihoda..

- Porezni prihodi su ostvareni na razini 50 milijardi kuna što u odnosu na isto razdoblje prethodne godine predstavlja povećanje od 8,5%. Navedeni porast poreznih prihoda u 2005. godini može se okarakterizirati kao vrlo značajan usporedi li se s godišnjim rastom poreznih prihoda u 2004. godini kada je iznosio 4,1%
- udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima ostvaren je na razini od 58,6% što je približno jednako ostvarenom udjelu poreznih prihoda u ukupnim prihodima u 2004. godini.

*
Promatrajući strukturu prihoda zamjetno je da su najveći doprinos rastu poreznih prihoda u 2005. godini dali:

- porez na dobit, koji je u promatranom razdoblju porastao za čak 27,1%,

- porez na dodanu vrijednost, koji je u promatranom razdoblju ostvario porast od značajnih 8,7% dok je na razini 2004. godine ostvaren rast ovog prihoda od 6,2%. Razlog ovakvom značajnijem godišnjem porastu prihoda od poreza na dodanu vrijednost prvenstveno proistječe iz povoljnijih uvjeta ukupne gospodarske aktivnosti u 2005. godini te najuspješnije turističke sezone od uspostave samostalnosti.

- prihodi od trošarina, su u promatranom razdoblju ostvarili porast od 3,2% dok su na razini 2004. godine ostvarili međugodišnji porast od svega 1,2%.

- Doprinosi su druga po veličini stavka ukupnih prihoda te oni čine 37,4% ukupnih prihoda. Doprinosima je u promatranom razdoblju prikupljeno 6,2% više prihoda nego u istom razdoblju prethodne godine što je u skladu s kretanjem ukupne zaposlenosti i bruto plaća u 2005. godini. U strukturi doprinosa, najveći udio zauzimaju doprinosi za mirovinsko osiguranje koji su u promatranom razdoblju ostvarili porast od 5,7%, zatim slijede doprinosi za zdravstveno osiguranje s međugodišnjim rastom od 6,7% te doprinosi za zapošljavanje s ostvarenim međugodišnjim rastom od 6,8% u promatranom razdoblju.

*
prosječni mjesečni broj transakcija u državnoj riznici je 13.000 što na godišnjoj razini iznosi oko 160.000 transakcija
*
90 posto plaćanja ide direktno dobavljačima, dio koji se prenosi na račune korisnika radi gotovinskih isplata dnevno se kontrolira
*
novčanim sredstvima se dnevno upravlja - sastavljaju se mjesečne, tjedne i dnevne projekcije novčanog toka i plaćanja
*
sve obveze se podmiruju prema prioritetima koje određuju korisnici i prema rokovima dospijeća
*
obuhvat proračuna se proširuje te se kontroliraju i kroz riznicu izvršavaju i vlastiti prihodi korisnika
*
detaljno se prate i analiziraju rashodi ministarstava te uspoređuju planirani s ostvarenim rezultatima
*
izračunavaju se financijski učinci zakona i odluka



Pisane vijesti