ANALIZA MINISTARSTVA FINANCIJA: BDP PORASTAO 5,2 % - NAJVIŠI RAST BDP-a JOŠ OD KRAJA 2002.

Nakon realne međugodišnje stope rasta bruto domaćeg proizvoda od 5,1 posto u drugom tromjesečju, u trećem tromjesečju rast je još više ubrzao te iznosio 5,2 posto što je najviši rast još od kraja 2002. godine. Promatrajući rast u prvih devet mjeseci 2005. godine može se vidjeti da je rast iznosio 4,1 posto što predstavlja ubrzanje rasta u odnosu na prvu polovicu godine kad je rast iznosio 3,5 posto. Deflator BDP-a se nije značajnije promijenio u odnosu na drugo tromjesečje te je bio na razini od 3,2 posto.

Najvišu međugodišnju realnu stopu rasta u trećem tromjesečju zabilježile su investicije koje su porasle za 5,8 posto što je posebno značajno uzimajući u obzir činjenicu da je priroda investicijskih dobara da služe za daljnju proizvodnju, a ne potrošnju te da su one samim time najvažniji faktor pri generiranju rasta u budućnosti. Rast su zabilježili i osobna potrošnja (3,8 posto) te državna potrošnja (1 posto) dok je rast izvoza roba i usluga (4,9 posto) znatno premašio rast uvoza roba i usluga (2,3 posto). Što se tiče doprinosa rastu, najveći pozitivni doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda došao je od strane izvoza roba i usluga u iznosu od 3,3 postotna boda. Osobna potrošnja doprinijela je rastu s 2 postotna boda, državna potrošnja s 0,2 postotna boda dok je doprinos bruto investicija rastu iznosio 1,5 postotnih bodova. Negativni doprinos uvoza roba i usluga iznosio je -1,3 postotnih bodova, ali je zbog visokog rasta izvoza roba i usluga doprinos rastu neto izvoza bio pozitivan te iznosio 2 postotna boda. Obračun bruto domaćeg proizvoda s proizvodne strane pokazuje da je najveći realni rast dodane vrijednosti u trećem tromjesečju zabilježen kod djelatnosti financijskog posredovanja (7,8 posto), hotela i restorana (7,6 posto), trgovine (6,1 posto), industrije (6 posto), prijevoza (5,6 posto) te građevinarstva (3,4 posto).

Nakon visoke rasta bruto domaćeg proizvoda od 5,2 posto u trećem tromjesečju, pokazatelji u području realnog sektora ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja i u posljednjem tromjesečju 2005. godine. Tome u prilog najbolje govori kretanje industrijske proizvodnje koja je nakon rasta od 7,1 posto u listopadu nastavila svoj rast i u studenom po stopi od 6,3 posto. Podaci ukazuju i na nastavak rasta trgovine na malo koja je u listopadu bila na realno 1,7 posto višoj razini nego u listopadu 2004. godine. Uzimajući sve navedeno u obzir čini se realno očekivati da bi rast BDP-a na godišnjoj razini mogao iznositi oko 4 posto.



Pisane vijesti