ŠUKER: HRT-U JE SAMO ODBIJENA ŽALBA, I TO POČETKOM PROSINCA

Hrvatska radiotelevizija (HRT) zaprimila je 6. prosinca ove godine samo drugostupanjsko rješenje Porezne uprave (PU) kojim se odbija žalba HRT-a na prvostupanjsko rješenje, a ne rješenje o naplati dugovanja na ime PDV-a, posebice ne o prisilnoj naplati blokadom računa, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker. Šuker je kazao kako nije istina da je HRT to rješenje zaprimio 12. prosinca, dakle nakon saborske rasprave o programskom i financijskom izvješću HRT-a ili emitiranja emisije "Latinica", dokazujući to poštanskom dostavnicom od 8. prosinca.

Rješenje se ne odnosi samo na 65 milijuna kuna neplaćenog PDV-a, već i oko 14 milijuna kuna duga na ime neplaćenih doprinosa, poreza, prireza i ostalih davanja te oko 9 milijuna kuna kamata, i to samo za prvu polovicu 2002. godine.

Spomenuto rješenje, pojasnio je Šuker, temelji se na inspekcijskom nadzoru poslovanja HRT-a provedenom u studenom 2002. godine, a koji je proveden temeljem zahtjeva Hrvatskog sabora iz iste godine.

Zapisnik s tog nadzora izrađen je još u ožujku 2003. godine, no HRT-u je dostavljeno tek devet mjeseci kasnije - krajem prosinca 2003. godine, "i to točno na dan kada je Sabor podržao sastav nove Vlade", rekao je Šuker te dodao da je uobičajeno da se takav zapisnik stranci dostavlja već dan - dva nakon izrade.

HRT je Poreznoj upravi žalbu na porezno rješenje temeljeno na tom zapisniku dostavio u svibnju ove godine, a Samostalna služba za upravni postupak Ministarstva financija žalbu je odbila u listopadu ove godine, nakon čega je 5. prosinca ove godine Područni ured Porezne uprave Zagreb donio rješenje.

U tom postupku nema politikanstva, riječ je o klasičnom tehničkom postupku i rješenju kakvih se godišnje donese oko 13 tisuća, a čijim se detaljima ministar financija ne bavi, rekao je Šuker te dodao da je i on sam za rješenje saznao od novinara.

Dodao je da spomenuto rješenje HRT-u ne daje pravo na žalbu, ali omogućava da se pokrene upravni spor pred Upravnim sudom te da se zatraži odgoda ovrhe do okončanja postupka.

Šuker je na novinarski upit zbog čega HRT mora platiti PDV na pretplatu odnosno pristojbu kazao kako to nije istina, jer se od HRT-a traži samo da plati porez na proizvedeni i emitirani program, dakle "prodani proizvod" HRT-a.

Na taj način HRT zapravo godišnje zadržava 140 do 160 milijuna kuna proračunskog novca, odnosno u tom iznosu država i svi porezni obveznici financiraju proizvodnju programa HRT-a, zaključio je ministar financija.(Hina)

 



Pisane vijesti