VLADA: IZDANJE OBVEZNICA U IZNOSU OD 3,5 MILIJARDI KUNA

Hrvatska Vlada odlučila je danas na domaće tržište kapitala plasirati desetogodišnje obveznice u iznosu 3,5 milijardi kuna.

To će se zaduženje koristiti za otplatu glavnica kredita koji na naplatu dolaze ove godine, kao i za financiranje dijela proračunskog manjka.

Obveznice će se izdati po cijeni od sto posto nominale, uz nepromjenjivu kamatnu stopu od 5,25 posto godišnje.

Voditelji izdanja su Erste&Steirermarkische banka, HVB Splitska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank i Zagrebačka banka.

Ministar financija Ivan Šuker ističe da to zaduženje ne potiče vanjsko zaduživanje, a orijentacija države na domaće tržište kapitala ima za cilj ublažiti trend znatnog rasta inozemnog duga.

Naime, od 1999. do 2004. udio vanjskog duga u BDP-u porastao je sa 54 na 83 posto.

Šuker je rekao kako je država za obveznice postigla povoljnije uvjete od onih koje trenutno imaju neke zemlje koje su prošle godine ušle u EU.

To potvrđuje politiku Vlade i demantira kritičare koji iznose katastrofične procjene, kaže Šuker.

Da je situacija tako loša kako tvrde neki oporbeni političari financijsko tržište ne bi reagiralo na ovakav način. To je najbolja potvrda politike ove Vlade u zadnje dvije godine, rekao je Šuker.

Vlada je danas usvojila i Predpristupni ekonomski program (PEP) 2006.-2008. koji bi trebao omogućiti daljnji i ubrzani gospodarski rast i razvoj, a time i unaprijediti životni standard.

Vlada u PEP-u predviđa lagano ubrzanje gospodarskog rasta, prosječno četiri posto godišnje u razdoblju 2006.-2008.

Posebna pozornost posvećuje se privatizaciji, restrukturiranju brodogradnje, željeznice, metalurgije te reformama zdravstva, javne uprave i sl.

Najavljuje se tako ubrzanje privatizacije, a Vlada je mišljenja da bi se preostali državni portfelj, bez brodogradnje, mogao očistiti do kraja 2007.

Vladina je procjena da bi se privatizacijom preostalog državnog portfelja, u kojem su u većini gubitaši, moglo dobiti 750 milijuna do milijardu kuna.(Hina)



Pisane vijesti