CROLEI INDEKS ISKAZAO SEDMI UZASTOPNI MJESEČNI PORAST VRIJEDNOSTI "“ NASTAVAK UMJERENOG RASTA GOSPODARSTVA

U rujnu 2005. godine CROLEI prognostički indeks je iskazao sedmi uzastopni mjesečni porast vrijednosti u iznosu od 0.14 boda. S obzirom da je spomenuti porast indeksa umjeren može se zaključiti da se u sljedećih šest mjeseci očekuje nastavak umjerenog rasta realne ekonomske aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu. U strukturi CROLEI indeksa, tri komponente su zabilježile rast desezonirane vrijednosti, dok je ostalih osam komponenti indeks ostvarilo pad desezonirane vrijednosti.

Pad desezoniranih vrijednosti zabilježile su komponente nominalna neto plaća po zaposlenom, zaposleni s evidencije u tijeku mjeseca te promet u trgovini na malo iz realnog sektora, komponenta uvoz strojeva i transportnih uređaja iz sektora međunarodne trgovine, komponenta nekonsolidirani prihodi državnih, županijskih i općinskih proračuna iz fiskalnog sektora te komponente ukupna likvidna sredstva, devizne rezerve poslovnih banaka i kamatna stopa na tržištu novca iz monetarnog sektora. Komponenti ukupna likvidna sredstva ovo je prvi pad desezonirane vrijednosti od prosinca 2004. S druge strane, rast desezoniranih vrijednosti zabilježila je komponenta broj noćenja turista iz realnog sektora, što upućuje na potvrdu dobrih rezultata ostvarenih u turističkoj podsezoni. Rast desezoniranih vrijednosti zabilježile su i komponente gotov novac te štedni i oročeni depoziti iz monetarnog sektora. Značajno je napomenuti da od svih komponenti koje su ostvarile i rast i pad desezoniranih vrijednosti, jedino komponenta gotov novac bilježi dugotrajniji rast vrijednosti, dok vrijednosti ostalih komponenti u promatranom vremenskom razdoblju uglavnom osciliraju.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine.



Pisane vijesti