ŠUKER: POTICAJ DRŽAVE RAZVOJU TRŽIŠTA KAPITALA

Inicijalni poticaj za snažniji razvoj hrvatskog tržišta kapitala dala je država svojom odlukom da se financira izdavanjem obveznica na domaćem tržištu, a dodatni je poticaj dala o odlukom o privatizaciji 15 posto dionica Ine putem javne ponude na burzi, rekao je danas ministar financija Ivan Šuker.

Govoreći na predstavljanju knjige "Veza koja nedostaje - kako povezati razvoj tržišta kapitala i gospodarski rast", Šuker je kazao i kako se ovih dana završava niz financijskih zakona kojima će se uvesti red na financijsko tržište, poput zakona o Agenciji za nadzor financijskih usluga, investicijskim fondovima, osiguranju, računovodstvu i dr.

Dodao je i kako je opredjeljenje Vlade da na tržištu kapitala sudjeluje i s novim javnim ponudama dionica državnih poduzeća.

Ministar Šuker bio je i pokrovitelj studije "Perspektive razvoja financijskog posredovanja u Hrvatskoj", u okviru koje je nastala danas predstavljena knjiga, što je pojasnio činjenicom da je gospodarski rast, uz pridruženje Europskoj uniji, jedan od prioriteta gospodarske politike.

Urednik knjige i direktor konzultantske kuće Arhivanalitika, koja je izdavač, Velimir Šonje je pak kazao kako je ideja i studije i iz nje proizašle knjige bilo pronaći nove izvore gospodarskog rasta.

Kako je pojasnio, do sada su generator hrvatskog gospodarskog rasta bili osobna i javna potrošnja te kapitalne investicije države te da je sada došlo vrijeme da tu ulogu preuzmu privatne investicije. No, za to je potrebno razvijeno, regulirano i likvidno tržište kapitala, dok je studija ukazala upravo na zaostajanje hrvatskog tržišta u odnosu na usporedive zemlje.

Asimetričan razvoj hrvatskog financijskog tržišta potvrđuju i podaci koje je iznio ministar Šuker, a prema kojima promet dionicama na hrvatskom tržištu kapitala iznosi tek oko 2 posto BDP-a, dok istodobno bankovni krediti građanima čine 60 posto BDP-a.

Knjiga obuhvaća radove devet suradnika iz Hrvatske, Poljske, Mađarske i Češke, a cijeli su projekt poduprli i sponzorirali FIMA, Hrvatska udruga banaka, Podravka, Varaždinska burza i Varteks.(Hina)



Pisane vijesti