SVEČANO DODJELJENA PRVA STRUČNA OVLAŠTENJA UNUTARNJIM REVIZORIMA ZA OBAVLJANJE POSLOVA UNUTARNJE REVIZIJE U JAVNOM SEKTORU

U Ministarstvu financija dodijeljena su danas stručna ovlaštenja prvim unutarnjim revizorima za obavljanje poslova unutarnje revizije u javnom sektoru. Stručna ovlaštenja dodijelili su državni tajnik mr.sc. Martina Dalić, pomoćnica ministra mr.sc. Ljerka Linzbauer i voditelj Projekta CARDS 2002. Frederic Chetcuti. Stručna ovlaštenja dobila su prva 23 unutarnja revizora u javnom sektoru koja su ispunila zahtjeve za dodjelu stručnog ovlaštenja i uspješno završila program edukacije.

Radi se o djelatnicima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva financija, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva obrane, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Državnog ureda za reviziju.

Državni unutarnji revizori igraju važnu ulogu u održavanju i unapređivanju standarda u poslovanju javne uprave. Brinu se da kontrolni sustavi postoje ne samo radi osiguravanja odgovarajućeg financijskog poslovanja nego i radi pružanja potpore u smislu ostvarenja ciljeva Vlade, davanja kvalitetnih javnih usluga, najbolje uporabe resursa i zaštite javne imovine.

Djelokrug rada unutarnjih revizora u javnom sektoru reguliran je Pravilnikom o unutarnjoj reviziji proračunskih korisnika (NN 111/04) u kojem stoji: "Unutarnji revizori neovisno i objektivno utvrđuju efikasnost i ostvarivanje cjelovitih zadaća i funkcija u poslovnim procesima proračunskog korisnika. Upozoravaju na nepravilnosti i na neusklađenost sa zakonskim i drugim propisima kojima se uređuje poslovanje proračunskog korisnika te predlažu mjere za otklanjanje nepravilnosti i za unapređenje poslovanja proračunskog korisnika. Unutarnju reviziju obavljaju u skladu s među¬narodnim standardima za unutarnju reviziju i standardima koji se primjenjuju u zemljama članicama Europske unije."

Funkcija unutarnje revizije predstavlja jedan od ključnih dijelova sustava gospodarenja, upravljanja rizikom, odgovornosti i institucionalnog razvoja te rukovoditeljima i osoblju na svim razinama može pomoći u efikasnom obnašanju njihovih dužnosti. Iz tog je razloga Ministarstvo financija - Uprava za harmonizaciju unutarnje revizije - zaduženo za razvoj unutarnje revizije u svim tijelima javne uprave i stvaranje educiranih revizora koji su upoznati sa suvremenim revizijskim praksama i koji potpuno vladaju najnovijim revizijskim tehnikama. Zbog toga Ministarstvo financija provodi program edukacije i dodjele stručnog ovlaštenja unutarnjih revizora kao važan dio razvojnog procesa, te obvezuje sva ostala ministarstva i tijela državne i lokalne uprave za uključivanje u ovaj proces.

Unutarnja revizija je dio unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC) te jedan od preduvjeta za korištenje fondova EU te pristupanje EU u okviru poglavlja 32. Financijska kontrola.

Sukladno međunarodnim standardima za unutarnju reviziju to je neovisna, objektivna i savjetodavna djelatnost čija je svrha povećati vrijednost i poboljšati poslovanje neke organizacije. Ona organizaciji pomaže da ostvari svoje ciljeve unoseći jedan sistematičan, disciplinski pristup ocjenjivanju i poboljšanju efikasnosti procesa upravljanja rizicima, kontrole i upravljanja organizacijom.

Stručno ovlašteni unutarnji revizori 4/10/2005:

1. Banović, Marijana - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
2. Černošek, Nataša - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
3. Čizmić, Indira - Ministarstvo unutarnjih poslova
4. Čulo, Karlo - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
5. Doko, Zdenka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
6. Gračan, Ivanka - Ministarstvo unutarnjih poslova
7. Grubišić, Rudi - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
8. Kurjan, Ivan - Ministarstvo financija
9. Lucević, Anica - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
10. Lukić, Dubravka - Ministarstvo financija
11. Matijašević, Vesna - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
12. Mičetić, Tomislav - Ministarstvo financija
13. Novaković, Dragica -Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
14. Obadić, Tatjana - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
15. Pernjek, Marija - Ministarstvo obrane
16. Protulipac, Anita - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
17. Radelić, Ranko - Ministarstvo financija
18. Radman, Vlado - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
19. Šindik, Zdravka - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
20. Širić, Zvonko - Državni ured za reviziju
21. Šprlje, Neven - Državni ured za reviziju
22. Štimac, Mihovil - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
23. Zemljić, Srećko - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva

 



Pisane vijesti