POTPISAN UGOVOR IZMEčU SVJETSKE BANKE I VLADE ZA PAL 1

Ministar financija Ivan Šuker i direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku Anand Seth potpisali su danas Ugovor za prvi Programski zajam za prilagodbu (PAL 1) vrijedan 150 milijuna eura, a koji je namijenjen podršci strukturnim i institucionalnim reformama u hrvatskom javnom i privatnom sektoru.

Prema riječima ministra Šukera, samo odobravanje PAL-a 1 potvrda je da je Hrvatska provela dogovorene reformske aktivnosti, i to na području privatizacije, zemljišnih knjiga, javne uprave, državnih potpora, poljoprivrede, zdravstva, Hrvatskih željeznica i dr.

Osnovni cilj reformi koje Vlada provodi, a PAL podupire, jest jačanje gospodarskog rasta Hrvatske i to smanjenjem veličine javnog sektora i povećanjem njegove učinkovitosti te poboljšanjem klime za ulaganje poticanjem veće aktivnosti i produktivnosti privatnog sektora, a u uvjetima makroekonomske stabilnosti.

Danas potpisani ugovor odnosi se na prvi od tri PAL-a, a sredstva će biti povučena jednokratno, do kraja ove godine, odnosno po ratifikaciji u Hrvatskom saboru. Poček za ovaj zajam iznosi 10 godina, kamata, koja po današnjem obračunu iznosi oko 2,5 posto, će se otplaćivati dva puta godišnje, a otplata glavnice u jednom obroku će biti 15. rujna 2015. godine.

Pregovori za PAL 2, prema Šukerovim riječima, već su započeli, a naredna dva zajma, u istom iznosu kao i PAL 1, potpisat će se po izvršavanju planiranih reformi.

Svjetska banke je ovim zajmom ujedno i Hrvatsku 'smjestila' u tzv. osnovni scenarij pozajmljivanja, a već iduće godine Hrvatska bi trebala dosegnuti i visoki scenarij, koji bi dodatno povećao pomoć Svjetske banke, rekao je Anand Seth.

Dodao je da će za to biti potrebno ostvariti napredak posebice na području privatizacije, državnih subvencija te državnih poduzeća - gubitaša.

Ovaj program ujedno predstavlja pomoć Hrvatskoj u provedbi reformi koje su nužne i u ispunjavanju uvjeta za priključenje EU. Uspjeh njegove provedbe ovisit će o kvalitetnom nadzoru provedbe, učinkovitoj komunikaciji svih sudionika, ali i o prihvaćaju spoznaje da će se za provođenje nekih od nužnih reformi "morati donositi i bolne odluke", istaknuo je Seth.

Uoči potpisivanja Ugovora predstavnici ministarstava i državnih uprava na koje se odnosi većina reformi održali su prezentaciju provedenih, kao i planiranih reformi za ispunjavanje ciljeva PAL zajmova, koji su dio Strategije Svjetske banke za pomoć Hrvatskoj od 2005. do 2008. godine.(Hina)



Pisane vijesti