ŠUKER UPUTIO PISMO PREDSTAVNICIMA SVJETSKE BANKE

Ministar financija Ivan Šuker u danas upućenom pismu predstavnicima Svjetske banke u Zagrebu i Washingtonu izrazio je iznenađenje, ali i razočaranje, ocjenom Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, doznaje se u Ministarstvu.

Prema dostupnim informacijama, ministar u pismu uz ostalo navodi kako ocjena Svjetske banke, prema kojoj se po uvjetima poslovanja Hrvatska nalazi na 118. mjestu, nije utemeljena na točnim i aktualnim podatcima.

Pismo koje je pripremljeno još jučer, danas je upućeno potpredsjedniku Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Shigeo Katsuu, koji je nedavno bio u Hrvatskoj i imao se priliku osobno uvjeriti u postignuća Hrvatske, potom izvršnom direktoru u Svjetskoj banci Ad Melkertu, te direktoru Regionalnog ureda Banke u Zagrebu Anand K. Sethu.

Svjetska banka u jučer objavljenom izvješću o uvjetima poslovanja u 155 zemalja Hrvatsku je svrstala na 118. mjesto, čime je najlošije rangirana među istočnoeuropskim zemljama.

Na tu je ocjenu danas reagirao i premijer Ivo Sanader koji je na Gospodarskom forumu održanom na Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu istaknuo kako ta ocjena nije točna i kako je kao premijer ne prihvaća.

Najavio je da će hrvatska strana prosvjedovati zbog te ocjene, a očekuje da ovih dana tu ocjenu demantira i vodstvo Svjetske banke.

I premijer je istaknuo kako kod te ocjene neke bitne stvari koje su se dogodile u Hrvatskoj nisu unesene, spominjući primjerice one stop shop, reformu zemljišnih knjiga i katastra.(Hina)



Pisane vijesti