SABOR: ZA REBALANS PRORAČUNA GLASOVALO 80 ZASTUPNIKA

Hrvatski je sabor u utorak navečer prihvatio Vladin prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, za koji je glasovalo 80 zastupnika, a usprotivilo mu se njih 41. Rebalansom su planirani proračunski prihodi smanjeni za 786 milijuna kuna, pa u konačnici iznose 85,5 milijarda kuna.

Visina rashoda ostala je otprilike u sadašnjim okvirima, odnosno oko 92 milijarde kuna, s tim da je na troškovnim stavkama preraspodijeljeno nešto više od milijardu kuna.

Naime, na nekim je stavkama planirana ušteda od milijarde i šest milijuna kuna, a na drugima će se potrošiti milijarda i 19 milijuna kuna, što u konačnici znači razliku od 15-ak milijuna kuna.

Najviše proračunskog novca u preraspodjeli će otići na mirovine (dodatnih 470 milijuna) i plaće (346,4 milijuna kuna).

Stambenu štednju država će poduprijeti s dodatnih 70 milijuna kuna, naknade za nezaposlene povećane su za 60 milijuna, rodiljni dopusti za 39 milijuna, a trajna prava branitelja za 35 milijuna kuna.

Istodobno se smanjuju troškovi nabave nefinancijske imovine (za 296 milijuna kuna), materijalni troškovi (223 milijuna), pomoć za inozemstvo (za 150 milijuna), razne naknada građanima (za 111
milijuna), subvencije (za 84,5 milijuna) itd.

Proračunski je deficit s planiranih 3,7 povećan na 4,2 posto BDP-a.

Većinom glasova izmijenjen je i Zakon o izvršenju državnog proračuna za 2005.(Hina)



Pisane vijesti