MINISTAR ŠUKER U UN-U O REFORMI I RAZVOJU

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker posjetio je u utorak Ujedinjene narode (un) gdje je razgovarao o reformi Svjetske organizacije i njezinog Ekonomskog i socijalNog vijeća, te jačanju utjecaja zemalja u razvoju i tranzicijskih zemalja u međunarodnim financijskim institucijama.

Šuker se susreo s predsjednikom Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC), Munirom Akramom, veleposlanikom Pakistana pri UN-u i Joseom Antoniom Ocampom podtajnikom UN-a za ekonomska i socijalna pitanja.

Šuker i Akram su razgovarali o sastanku ECOSOC-a i predstavnika Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na kojima je u ponedjeljak u UN-u bilo riječi o tome kako postići Milenijske razvojne ciljeve UN-a.

Ti ciljevi, postavljeni na summitu svjetskih čelnika 2000., traže do 2015., uz ostalo, smanjenje siromaštva, opće obrazovanje za svu djecu i bolju zdravstvenu skrb u zemljama u razvoju.

Na razgovorima u UN-u je bilo govora kako da zemlje u razvoju budu učinkovitije u postizanju tih ciljeva kao i o politici onih koji trebaju pružiti pomoć za njihovo ostvarenje, bogatih zemalja donatora i međunarodnih razvojnih institucija Svjetske banke, MMF-a i WTO-a.

Akram je nakon susreta sa Šukerom kazao da su zemlje u razvoju na tim razgovorima jasno izrazile potrebu da se njihov glas više čuje u tim institucijama.

"U razgovorima je opći dojam bio da donošenje odluka u ovim organizacijama treba postati pravedniji, da se osigura više utjecaja zemljama u razvitku, da možda treba prilagoditi sustav kvota u MMF-u da im se pruži nešto više utjecaja", rekao je Akram za Hinu nakon susreta sa Šukerom.

Šuker je izrazio potporu Hrvatske inicijativi da se ojača glas zemalja u razvoju i zemalja u tranziciji u pogledu međunarodnh financijskih institucija, priopćila je nakon razgovora s Akramom hrvatska misija pri UN-u.

Šuker je nakon susreta rekao da o tom pitanju u ovom trenutku postoji "velika razlika u mišljenju" između pojedinih zemalja.

"No, zajednički je zaključak da će se nakon ovakvih razgovora određeni problemi i animoziteti smanjiti i da tu postoje mogućnosti za određenu suradnju", rekao je Šuker Hini.

"To je problem koji evidentno postoji, i sad je prije svega na onima koji imaju ekonomsku moć koliko će oni pokazati dobre volje da se taj problem riješi", dodao je on.

Priopćenje navodi kako je Šuker kazao da Hrvatska smatra ECOSOC za važan instrument u koordinaciji međunarodnih institucija u formuliranju globalne razvojne politike. Tijekom hrvatskog predsjedanja ECOSOC-om u 2002., spomenuo je on, Hrvatska je učinila prioritetom uspostavljanje bolje suradnje s Bretton Woodskim institucijama, MMF-om i Svjetskom bankom, kao i WTO-om.

Ministar Šuker je potvrdio da je Hrvatska predana postizanju Milenijskih razvojnih ciljeva i izrazio potporu Hrvatske reformi UN-a, posebice jačanju uloge koju igra ECOSOC u izgradnji mira i upravljanju post-konfliktnim situacijama, kaže priopćenje.

U tom kontekstu Šuker je naveo da Hrvatska podržava inicijativu da se uspostavi Povjerenstvo za izgradnju mira koje bi trebalo uključiti članice iz Vijeća sigurnosti i ECOSOC-a, reklo je ono.

O reformi ECOSOC-a, nakon Vijeća sigurnosti najvažnijeg tijela UN-a, razgovara se već nekoliko godina i do sada o tome nisu usvojene jasne odluke. U kontekstu predstojeće reforme UN-a niz zemalja raspravlja o načinima da se ECOSOC ojača i njegov rad postane relevantniji za razvitak u svijetu.

Akram je rekao da je sada blizu donošenje dokumenta o kojem je suglasno niz zemalja te da je obavijestio Šukera da će vrlo skoro o tom dokumentu razgovarati s hrvatskim i izaslanstvima drugih članica UN-a te da se nada da će u narednih nekoliko mjeseci biti postignut dogovor o nekim mjerama za poboljšanje rada Ekonomskog i socijalnog vijeća.

Šuker se susreo i s podtajnikom UN-a za ekonomska i socijalna pitanja Jose Antoniom Ocampom i u razgovoru naglasio potporu Hrvatske reformi tajništva UN-a, rekavši da je kompetentno, učinkovito i transparentno tajništvo važno za rad UN-a. "Mislim da su ovo bili dobri bilateralni razgovori i dobro je da se čuje mišljenje Hrvatske", zaključio je Šuker.(Hina)



Pisane vijesti