POTPISAN UGOVOR IZMEčU HZZO, MINISTARSTVA FINANCIJA I ZAGREBAČKE BANKE O OTKUPU POTRAŽIVANJA LJEKARNI

HZZO, Ministarstvo financija i Zagrebačka banka danas su potpisali Ugovor o međusobnim odnosima iz poslova otkupa potraživanja temeljem kojeg će biti otkupljena dospjela potraživanja ljekarni prema HZZO-u. Otkupljuju se pojedinačna potraživanja do okvirnog iznosa od 850 milijuna kuna. Otkupljena potraživanja HZZO će podmiriti u roku od jedne godine od sklapanja ugovora.

Realiziranjem otkupa potraživanja bit će podmiren ukupni dospjeli dug HZZO-a prema ljekarnama, čime će se u cijelosti normalizirati situacija u plaćanjima HZZO-a prema ljekarnama, te, dalje u lancu, ljekarni prema veledrogerijama.

Kašnjenjem u plaćanju od strane HZZO-a ljekarne i veledrogerije bile su znatno opterećene troškovima financiranja obrtnog kapitala, što se sada kroz otkup potraživanja uspješno rješava. Troškovi s kojima je povezan otkup potraživanja niži su od troškova financiranja obrtnog kapitala veledrogerija i ljekarni, s tim da se taj manji trošak, po tržišno relevantim kriterijima, dodatno distribuira na sve subjekte u lancu opskrbe lijekovima, uključivo i dobavljače.

Kako je HZZO ove godine već smanjio dio svog duga, a preostalu najveću stavku čine upravo lijekovi na recept, otkupom potraživanja ukupno se radikalno poboljšava situacija u poslovanju između HZZO-a, s jedne strane, te ljekarni i veledrogerija, s druge strane, a time je osigurana i uredna opskrba hrvatskog tržišta lijekovima.



Pisane vijesti