HRVATSKO IZASLANSTVO NA PROLJETNOM ZASJEDANJU SVJETSKE BANKE I MMF-A

Hrvatsko izaslanstvo, koje u Washingtonu sudjeluje na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, razgovaralo je u subotu u Svjetskoj banci o programima pomoći Hrvatskoj u strukturnim reformama i poticanju ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. U izaslanstvu su ministar financija Ivan Šuker, guverner Hrvatske narode banke Željko Rohatinski te predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Šuker i dio izaslanstva u subotu su se sastali s Assadom Jabreom, potpredsjednikom Međunarodne financijske korporacije, dijela Svjetske banke, te Yukiko Omurao, potpredsjednicom MIGA-e, agencije Svjetske banke koja promiče ulaganja u zemlje u razvoju dajući jamstva za investicije od nekomercijalnih rizika.

Ministar Šuker rekao je hrvatskim novinarima nakon susreta da je u razgovorima bilo riječi o programima "koji Hrvatskoj trebaju pomoći u određenim strukturnim reformama" u okviru kojih bi se trebali financirati pojedini projekti.

"Dogovoreno je da će se uspostaviti kontakti s novom agencijom za poticanje investicija u Hrvatskoj", kako bi se pomoglo da investitori dođu u Hrvatsku, rekao je Šuker nakon sastanka u MIGA-i.

On je kazao da je zajednički zaključeno kako je moguće da je "nedostatak investicija u Hrvatskoj ponukan i određenim političkim situacijama" te kako očekuje da će se ta "brana maknuti", u čemu će pomoći i MIGA, kada Hrvatska dobije datum početka pregovora s Europskom unijom.

Na ostalim sastancima u Svjetskoj banci u subotu trebalo bi biti riječi i o PAL programu za Hrvatsku, a dotaknut će se i stand-by aranžman Hrvatske i MMF-a.

Hrvatsko izaslanstvo u ponedjeljak očekuju razgovori s predstavnicima MMF-a, voditeljem misije MMF-a Dimitrijem Demekasom i direktorom odjela za Europu Michaelom Depplerom.

Šuker je rekao da će se na tim susretima konstatirati ono što je već poznato za 2004., a to je da je Hrvatska, bez obzira što nije ostvarila deficit od 4,5 posto predviđen stand-by aranžmanom s MMF-om nego od 4,9 posto, "učinila izniman napor u fiskalnoj prilagodbi" prema kriterijima MMF-a.

Šuker je naveo kako je i Deppler u jednom neformalnom izvješću u veljači rekao kako je Hrvatska poduzela iznimne napore.

"Vrlo je bitno reći da smo izdana jamstva sveli stvarno pod kontrolu, smanjili znatno u odnosu na prethodne godine, također su pod kontrolom i zaduživanja javnih poduzeća", rekao je Šuker.

Misija MMF-a doći u Hrvatsku potkraj svibnja i tada, rekao je Šuker, treba odrediti kriterije za 2005. Tada će biti govora, dodao je, i o onome što bi "možda trebalo ispraviti u 2005.", na što upućuju pokazatelji u prva tri-četiri mjeseca ove godine, kako bi se Hrvatska zadržala u fiskalnim okvirima zacrtanim stand-by aranžmanom.

"Te strukturne reforme Hrvatska mora napraviti bez obzira na MMF i na bilo što drugo, jer ako ne bude MMF to tražio od nas sutra će Europska unija to tražiti od nas kao jedan od koraka za ulazak u Europsku uniju", rekao je Šuker.

Stand-by aranžman Hrvatske s MMF-om potpisan je na 16 mjeseci i obuhvaća dio 2004., cijelu 2005., a zadnji pregled bi mogao biti u 2006.

Šuker je rekao kako do tada očekuje početak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom te da će onda "praktički" financijsko stanje u Hrvatskoj kontrolirati financijsko povjerenstvo EU pa neće biti potrebe za takvim aranžmanom.

Reagirajući na kritike u hrvatskoj javnosti o nelikvidnosti i "rupi" u proračunu, Šuker je ustvrdio da država nije nelikvidna, niti postoji rupa u proračunu. Takvi navodi samo su dio političkih borbi u Hrvatskoj, ocijenio je dodajući kako se "u proračunu ne događa što se nije događalo svih proteklih godina".(Hina)



Pisane vijesti