VLADA DONIJELA ODLUKU O IZDAVANJU NOVIH KUNSKIH OBVEZNICA

Hrvatska Vlada donijela je danas odluku o izdavanju kunskih obveznica na domaćem tržištu, u vrijednosti 3 milijarde kuna, izjavio je novinarima ministar financija Ivan Šuker.

Riječ je o petogodišnjim obveznicama, dospjeća 2010, čija je kamatna stopa i prinos 6,75 posto, a cijena izdanja je 100 posto.

Ta će se sredstva iskoristiti za vraćanje 1,3 milijardi kuna dospjelih obveza po kreditima, pri čemu je najviše obveza prema Londonskom i Pariškom klubu (590 milijuna kuna) te prema euro i samuraj obveznicama (390 milijuna kuna). Te su obveze dospjele i podmirene u siječnju i veljači, za što se država kratkoročno zadužila, pojasnio je ministar.

Dio sredstava od novog izdanja obveznica, 820 milijuna kuna, iskoristit će se za kupnju deviznih sredstava kako bi se podmirile obveze koje dospijevaju u ožujku, a ostatkom će biti servisiran domaći javni dug koji dospjeva u ovoj godini.

Iznos od 500 milijuna kuna iskoristit će se za pokriće tekućeg deficita do trenutka dok se ne ostvare prihodi planirani od privatizacije. Naime, podsjetio je Šuker, u proračunu za ovu godinu ti su prihodi planirani u iznosu 4,5 milijardi kuna, ali oni ne pritječu dok se privatizacije ne realiziraju, za razliku od rashoda koji imaju svoju dinamiku.

Šuker ocjenjuje da je nova emisija kunskih obveznica veliki doprinos države oživljavanju financijskog tržišta te usporavanju rasta vanjskog duga države.

"Ovime se vanjski dug države ne povećava", ustvrdio je Šuker dodajući da je zaduženje isključivo za povrat starih dugova. Podsjetio je i da je Zakonom o izvršenju proračuna za 2005. predviđeno da se država može zadužiti u ukupnom iznosu od 12,18 milijardi kuna isključivo za financiranje dospjelih obveza temeljem starih dugova, uglavnom vanjskog duga.

Hrvatska narodna banka (HNB) sredinom je veljače donijela odluku kojom se smanjuje minimalna stopa pokrivenosti deviznih obveza banaka deviznim potraživanjima s 35 na 32 posto, čime se oslobodilo oko 4 milijarde kuna. HNB, Ministarstvo financija i poslovne banke dogovorili su aranžman zaduživanja države na domaćem tržištu za 3 milijarde kuna, kazao je Šuker.

Vodeći agenti i pokrovitelji izdanja su Privredna banka Zagreb (PBZ), Raiffeisenbank Austria (RBA) i Zagrebačka banka (ZABA). Knjiga upisa otvorena je danas, a zatvara se u 15 sati u ponedjeljak, 7. ožujka.

Obveznice će biti izdane 8. ožujka a u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze biti će uvrštene u srijedu, 9. ožujka.



Pisane vijesti