JOŠ TJEDAN DANA ZA SLANJE POREZNIH PRIJAVA ZA 2004.

Porezna uprava zaprimila je do danas 350.000 prijava poreza na dohodak građana za 2004., što je oko 39 posto od ukupnog broja poreznih prijava koje poreznici očekuju zaprimiti do zaključno 28. veljače. Očekivanja poreznika su da će za 2004. biti podneseno oko 900.000 poreznih prijava, nešto više nego lani, što znači da bi u tjedan dana građani trebali poslati još oko 550.000 poreznih prijava.

Razlog tomu leži u činjenici da će se za 2004. priznavati iste porezne olakšice kao i za 2003., odnosno pojedinačno do najviše 12.000 kuna moći će se ostvariti za svaku poreznu olakšicu - kupnju ili izgradnju ili investicijsko održavanje stambenog prostora, ili za kamate po stambenim kreditima, za podstanarstvo, za zdravstvene usluge i nabavu ortopedskih pomagala.

Po tumačenjima poreznika, objavljenima na njihovoj web stranici, neće se moći priznati računi samo za materijal kod investicijskog održavanja stana ili kuće ukoliko istodobno nema računa za obavljenje usluge, kao ni takve usluge bez obzira na račun ukoliko su nekretnine u vlasništvu nekog drugog, primjerice roditelja.

Na računima iz ljekarni, po službenoj uputi Porezne uprave, ne treba biti upisano ime i prezime.

Poreznici će priznavati i preslike računa koji su ovjereni kod javnog bilježnika.

Među 75 pitanja i odgovora nalaze se i pitanja vezana uz korištenje osobnog odbitka supružnika, slučajeva preuzimanja plaćanja kredita nakon što je vlasnik umro, promjena prebivališta ako istodobno nije promjenjena osobna iskaznica i sl.

Među zanimljivijim je odgovorima i onaj da se ugradnja alarma ili pak ugradnja bojlera za toplu vodu u kupaoni i kuhinji smatra investicijskim ulaganjem kao i primjerice ugradnja PVC stolarije ili zamjena fasade kuće, uz naravno priložene računa za materijal i uslugu ugradnje. No, istodobno se vanjski priključak vode, struje ili plina, odnosno račun komunalnom poduzeću ili općini za sufinanciranje vodovoda ne priznaje.

Kod primjerice pretvaranja postojećeg tavana u stambeni prostor trošak se neće priznati ako se gradi zasebna stambena jedinica odnosno hoće ako se radi o dovršenju postojeće stambene jedinice.

Osobama koje imaju ugovor o doživotnom uzdržavanju, po kojemu prijenos vlasništva nastupa poslije smrti vlasnika nekretnine, bez obzira što žive na istoj adresi ne može se priznati investicijsko održavanje jer je uvjet za to da je nekretnina u vlasništvu podnositelja porezne prijave.(Hina)



Pisane vijesti