STANDARD&POOR'S POVEĆAO REJTING HRVATSKE I HBOR-A

Jedna od vodećih svjetskih agencija za dodjelu kreditnih rejtinga, Standard & Poor's (S&P), povećala je danas, prvi put nakon sedam godina, kreditni rejting Republike Hrvatske za dugoročni dug u stranoj valuti sa BBB- na BBB, dok je rejting za kratkoročni dug (A-3) i za dugove u kunama (BBB+/A-2) ostao isti, izvijestili su danas iz Ministarstva financija.

Prema objavi iz S&P-a, kako navode iz Ministarstva, povećanje kreditnog rejtinga odraz je snažnih reformi i strukturnih promjena unazad nekoliko godina, kao i stabilizacije razine vanjske zaduženosti javnog i privatnog sektora.

Povećanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj odrazilo se i na povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), također sa BBB- na BBB za dugoročni dug u stranoj valuti. Također, potvrđene su i ocjene kreditnog rejtinga HBOR-a za kratkoročni dug i za dugove u domaćoj valuti koje su jednake kao i za Republiku Hrvatsku.

U objavi Standard & Poor's-a navodi se i kako su izgledi za buduće povećanje kreditnog rejtinga i za Hrvatsku i za HBOR 'stabilni'.(Hina)



Pisane vijesti