POTPISANI UGOVORI IZMEčU RH I RAZVOJNE BANKE VIJEĆA EUROPE (CEB) O SUFINANCIRANJU PROJEKATA ...

U Ministarstvu financija su danas potpisani ugovori između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) o sufinanciranju projekata „Izgradnje i obnove školskih objekata u RH" i „Izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima".

Ugovore je s hrvatske strane potpisao ministar financija Ivan Šuker, a sa strane CEB-a guverner Raphael Alomar. Potpisivanju ugovora prisustvovali su državni tajnik za more Branko Bačić, pomoćnik ministra Željko Tufekčić i pomoćnica ministra Ana Hrastović. Sa strane CEB-a potpisivanju ugovora prisustvovali su vice guverner Krzysztof Ners i voditeljica projekta za Hrvatsku Rachel Meghir. Za provedbu oba projekta nadležno je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.


Projekt «Izgradnja i obnova školskih objekata u Republici Hrvatskoj» treći je u nizu zajmova kojima će se sufinancirati obnova školskih objekata na području Republike Hrvatske što ukazuje na iznimno veliku socijalnu i političku vrijednost projekta. Projektom se planira izgradnja i obnova 143 osnovnih i srednjih škola u 18 županija i u Gradu Zagrebu, a koje su bile ili izravno pogođene ratnim štetama ili imaju znatno povećanje broja učenika koji su prognanici i izbjeglice, te su time pogođene indirektnim ratnim štetama. Također, u projekt su uključene i škole u koje se nije ulagalo zadnjih 13 godina u kojima je potrebno stvoriti uvjete za kvalitetno provođenje nastave. Od posebne važnosti je socijalni učinak projekta, odnosno jačanje socijalne kohezije kroz stvaranje potrebnog uvjeta za pružanje kvalitetnog obrazovanja. Za realizaciju projekta planira se utrošiti ukupno 804.912.000,00 kuna, od čega bi se iz zajma Razvojne banke Vijeća Europe financiralo 50% navedenog iznosa, a preostalih 50% iz sredstava Državnog proračuna.

Projekt «Izgradnja objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima» multisektorski je projekt koji za cilj ima stvaranje preduvjeta za održivi razvoj i poboljšanje sveukupne kvalitete života na hrvatskim otocima. Glavni problemi na našim otocima su nepostojeća ili nedovoljno izgrađena vodoopskrba i odvodnja, neadekvatna skrb za starije te zdravstvena zaštita općenito i neodgovarajući sustav obrazovanja. Projekt ima za cilj smanjenje negativnih demografskih trendova, sprječavanje emigracije te povratak stanovništva na naše otoke.

Komponente projekta: vodoopskrba, posebno na srednje velikim i malim otocima, izgradnja sustava odvodnje, poboljšanje skrbi i brige o starijim osobama, poboljšanje sustava zdravstvene zaštite i osiguranje kvalitetnijeg obrazovanja. Za realizaciju projekta planira se utrošiti ukupno 769. 814.000,00 kuna, 50% financirati će se iz proračuna jedinica lokalne samouprave, 25% iz zajma CEB-a, a 25% iz državnog proračuna. Očekuje se daljnji razvoj suradnje CEB-a i RH, a u pripremi je i izrada strategije suradnje.

O CEB-u

Razvojna banka Vijeća Europe, Pariz (CEB - Council of Europe Development Bank) je najstarija međunarodna financijska institucija u Europi. Osnovana je 1956. Djelomičnim sporazumom (Partial Agreement) osam država članica Vijeća Europe s ciljem rješavanja socijalnih problema izbjeglica, raseljenih osoba i migranta u europskim državama nastalih kao posljedica drugog svjetskog rata. Stoga, djelokrug CEB-a je prvenstveno usmjeren na dodjelu zajmova vezanih uz socijalno orijentirane investicijske projekte kojima se osobito pruža pomoć prognanicima i izbjeglicama, migrantima te žrtvama prirodnih i ekoloških katastrofa. Danas je CEB proširio svoje polje djelovanja pa njezina djelatnost sada uključuje i financiranje projekata malih i srednjih poduzeća, stanogradnje, zdravstva, obrazovanja, zaštite okoliša, modernizacije sela, obnove gradskih područja u nepovoljnom položaju kao i obnove povijesne baštine.



Pisane vijesti