MINISTAR ŠUKER PRIMIO IZVJEŠĆE BAC-A

Ministar financija Ivan Šuker primio je danas u ime hrvatske Vlade izvješće Gospodarskog savjetodavnog vijeća za jugoistočnu Europu (BAC).

U tom izvješću detektirani su problemi u Hrvatskoj, a to su problemi koje smo i mi sami već detektirali i koje ćemo predviđenim sredstvima u proračunu većim dijelom početi rješavati ove godine, istaknuo je ministar Šuker nakon sastanka s izaslanstvom BAC-a u Banskim dvorima.

U izaslanstvu su, uz ostale, bili posebni koordinator za Pakt o stabilnosti Erhard Busek, te predsjedavajući Gospodarsko savjetodavnog Vijeća Pierre Daures.

Vijeće svake godine podnosi izvješće premijerima, a kako se premijer Ivo Sanader danas nalazi u Berlinu izvješće je primio ministar Šuker.

Tom prigodom sa članovima izaslanstva razgovarao je i o pitanjima izravnih ulaganja, određenih barijera koje su trenutačno prisutne u Hrvatskoj za strane ulagače, te o projektu javno privatnog partnerstva.

Ministar Šuker napominje kako su glavni problemi vezani za ulaganja poznati, npr. zemljišne knjige, državna uprava.

Projekt javno privatnog partnerstva u Hrvatskoj je krenuo "dosta nespretno", ocijenio je Šuker, objašnjavajući da se ne radi o novom obliku privatizacije, nego o novom obliku ulaganja u tvrtke u vlasništvu države ili lokalnih jedinica. Vijeće je tu ponudilo svoju svekoliku pomoć da ti projekti sažive u Hrvatskoj, kazao je.

Hrvatska predstavnica u Vijeću je članica Uprave Agrokora Ljerka Puljić koja ističe da sastanci i rad u Vijeću mogu tvrtkama pomoći u regionalnoj strategiji. Agrokoru to sigurno može pomoći i pomoglo je već do sada, kazala je Puljić.

Objašnjava, naime, da se na sastancima koji se održavaju u svim zemljama regije, dobiju informacije o stanju u tim zemljama, uvijek je moguć i susret s predstavnicima vlada tih zemalja gdje se može raspravljati i o problemima koje imamo u tim zemljama. S druge strane, dodaje Puljić, članovi Vijeća su i ljudi iz razvijenih ekonomija tako da i kontakt s njima opet može pomoći kako bi se dobio pogled i na razvijenija tržišta.

Gospodarsko savjetodavno vijeće je savjetodavno tijelo Pakta o stabilnosti, okuplja četrdesetak poduzetnika iz niza zemalja, a obuhvaća aktivnosti na području osam zemalja kandidata, odnosno onih koje očekuju biti kandidati za članstvo u EU.

Članovi Vijeća u Zagrebu održavaju svoju dvodnevnu sjednicu, koja je najviše posvećena pitanjima izravnih stranih ulaganja, javno privatnom partnerstvu i preporukama u trgovini između zemalja regije.(Hina)



Pisane vijesti