HRVATSKO IZASLANSTVO NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI MMF-a I SVJETSKE BANKE

Hrvatska delegacija prisustvuje u Washingtonu na 60. Godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke, a ovaj boravak je iskoristila osim za prisustva redovitim zasjedanjima isto tako i za niz bilateralnih susreta na najvišem nivou u MMF-u, Svjetskoj banci (uključujući sve tri institucije IBRD, IFC i MIGA), s ministrima financija Nizozemske i Bosne i Hercegovine te brojnim investicijskim bankama.

Razgovori sa MMF-om prošli su u pozitivnom ozračju i međusobnom razumijevanju oko ciljeva Stand-by aranžmana, a to su smanjenje deficita platne bilance i vanjskog duga. Ministarstvo finacija je izvjestilo MMF o uspješnom izvršavanju proračuna za 2004. godinu, odnosno o prihodima i rashodima proračuna u prvih osam mjeseci. Ministarstvo financija je iznjelo svoja očekivanja da će sa krajem rujna izvršiti kriterij deficita proračuna dogovorenog u Stand-by aranžmanu. Ministarstvo financija je informiralo MMF o procesu izrade proračuna za 2005. godinu, te iznjelo da je cilj proračunski deficit od 3,7% bruto domaćeg proizvoda. U isto vrijeme, predstavnici Hrvatske narodne banke izvijestili su MMF da su kriteriji u nadležnosti HNB-a (neto domaća aktiva i neto inozemne pričuve) za rujan ispunjeni, te da se isto očekuje za konac godine.

Razgovori sa Svjetskom bankom (IBRD, IFC, MIGA) prošli su isto tako u pozitivnom ozračju u kojem su se obje strane prvenstveno fokusirale na buduću suradnju:

i.

S Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) je dogovoren nastavak pripreme Strategije pomoći (tzv. CAS) koja bi Hrvatskoj prema preliminarnim informacijama u iduće četiri godine omogućila od 1 do 1.5 milijardi US$ zajmova, te brojnu dodatnu pomoć u vidu savjetovanja i izrade studija koje bi olakšale ulazaku EU. Stoga će se Strategija pomoći fokusirati prvenstveno na sektore obrazovanja, znanosti i tehnološkog napretka, zdravstva i socijalne zaštite, poljoprivrede, regionalnog razvoja i društveno-gospodarsku obnovu područja koja su bila obuhvačena ratom, te zaštite okoliša. S IBRD se razgovaralo i o pripremi PAL zajma koji je još u dogovornoj fazi oko kojega bi se pregovori vodili negdje u studenom ove godine do kada bi se konačno iskristalizirala područja reformi koja hrvatska Vlada namjerava provesti. O detaljima tih programa razgovarat će se sutra na sastanku delegacije sa sektorskim direktorima IBRD. Očekujemo da će IBRD s hrvatskom Vladom podijeliti Strategiju pomoći po povratku delegacije iz Washingtona i da ćemo, nakon konzultacija između nadležnih ministarstava, Strategiju pomoći potom uputiti Vladi RH na odobravanje kako bi ju i službeno odobrio i Odbor izvršnih direktora krajem studenog ove godine. Odobravanje Strategije je preduvjet za odobravanje novih zajmova koji nisu uključeni u postojeću Strategiju, ali i za formalno odobravanje novih darovnica kao što je japanska darovnica u iznosu 800.000 US$ namijenjena pripremi programa reforme obrazovanja. U sklopu inicijative za poboljšanje životnog standarda Roma u srednjoj Europi, čiji je promotor IBRD, Hrvatska je zatražila i pomoć u pronalaženju darovnice za pilot projekt poboljšanje stanovanja Roma, a na koja bi se od 2006. nadovezala za sad zatražena sredstva PHARE programa EU i Državnog proračuna.

ii.

Međunarodna financijska korporacija (IFC) potvrdila je dosadašnju dobru suradnju s Hrvatskom te se se razgovaralo o sektorima buduće suradnje, a to su prvenstveno poticanje izvoznih hrvatskih tvrtki, turizam, željezare, brodogradnja, a IFC je isto tako zainteresiran sudjelovati u budućim privatizacijskim procesima u Hrvatskoj, kao investitor, putem zajmova, ili kao savjetnik.

iii.

S Agencijom za multilateralno garantiranje investicija (MIGA) Hrvatska je tijekom ove godine izuzetno uznapredovala odnose, i stoga će MIGA i HBOR sutra potpisati Memorandum o suglasnosti kojom se potvrđuje da će MIGA u narednom razdoblju biti spremna pružiti HBOR-u usluge koosiguranja i reosiguranja za investicije hrvatskih tvrtki u regiji, prvenstveno njihova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru. Dogovoreno je i da će MIGA osigurati potporu u dodatnom obrazovanju HBOR-ovih djelatnika. Osim toga, uz financiranje Austrije, prije kraja godine će u Beču početi djelovati predstavništvo MIGA-e tzv. Vienna Facility kojemu će uloga biti isključivo poticanje ulaganja u Hrvatsku i okolne zemlje, a Hrvatska će tamo imati i svog predstavnika.

S predstavnicima investicijskih banaka razgovaralo se o općenitoj situaciji na tržištu kapitala koja je dosta povoljna, te o mogućnostima potencijalne suradnje u 2005. godini.

Ministar Šuker je s nizozemskim ministrom financija Zalmom dogovorio dva pravca buduće suradnje izmedju dvaju ministarstava, i to između dvije porezne uprave te na području medjunarodnih financijskih institucija i europskih integracija. Ministri su međusobno i formalno uputili pozive za bilaterne posjete Hrvatskoj odnosno Nizozemskoj.

Ministar Šuker je s bosansko-hercegovačkom ministricom financija Ljerkom Marić razgovarao o planovima Bosne i Hercegovine o uvodjenju PDV-a, mogućem uskladjenu trošarina, te suradnji poreznih i carinskih uprava dviju država.

Tijekom naredna dva dana hrvatska delegacija će se još susresti i s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe, Europskom investicijskom bankom te s još nekoliko investicijskih banaka.



Pisane vijesti