U MINISTARSTVU FINANCIJA ODRŽAN SASTANAK S PREDSTAVNICIMA KOORDINACIJE UDRUGA AUTOPRIJEVOZNIKA

Ministar financija Ivan Šuker, predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak, predsjednik Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Zoran Klarić i predsjednik Uprave Ine Industrije nafte Tomislav Dragičević sastali su se danas u Ministarstvu financija s predstavnicima Koordinacije udruga autoprijevoznika, predvođenih predsjednikom Brankom Lukšićem.

Na sastanku se razgovaralo o izdavanju dozvola prijevoznicima, cestarinama i mogućim rabatima te problematici vezanoj uz poskupljenje naftnih derivata.

Još jednom je istaknuto da je ne prijedlog HGK i Koordinacije udruga autoprijevoznika na Vladi RH nedavno usvojen prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, po kojem je za dobivanje dopusnica potrebna potvrda Porezne uprave o podmirenju svih obaveza prema državi, kako bi se uvelo više reda i u toj djelatnosti.

Autoprijevoznici su zainteresirani za uvođenje rabata kod cestarina. Predsjednici Uprava HAC-a i Autoceste Rijeka-Zagreb izvjestili su da će sustav "smart" kartica, koje će olakšati i poboljšati poslovanje prijevoznika, profunkcionirati ovih dana. Pogodnosi koje se odnose na popuste i odgode plaćanja dogovarat će se pojedinačno s obzirom na bonitet i ugled tvrtke.

Na sastanku je sa zadovoljstvom konstatirano da je nakon tri i pol godine Ina raspisla Natječaj za prijevoz naftnih derivata u cestovnom prometu, na koji se mogu javiti pravne i fizičke osobe, odnosno obrtnici.

U vezi poskupljenja naftnih derivata je dogovoreno s predsjednikom Uprave Ine Dragičevićem, da će svaka tvrtka koja ima kružne kartice na osnovi količina koje troši imati određeni količinski rabat, što dosada nije postojalo, kako bi se ublažio mogući naftni šok.

Koordinaciju udruga autoprijevoznika čine prijevoznici pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Istraauta Umag, Hrvatskih cestovnih prijevoznika, grupacije transportera HOK, Udruge Hrvatski autoprijevoznik, Crokombia i Kriznog stožera Split.



Pisane vijesti