PRVI SASTANAK ČLANOVA KOORDINACIJSKOG TJELA VLADE ZA PRIPREMU I PRAĆENJE PEP-a

U Ministarstvu financija održan je prvi sastanak članova Koordinacijskog tijela Vlade RH za pripremu i praćenje provedbe pred-pristupnog ekonomskog programa (PEP) pod predsjedanjem državne tajnice u Ministarstvu financija mr.sc. Martine Dalić, predsjednice Koordinacije.
Na sastanku su iznjete informacije o značaju i ciljevima Pred-pristupnog ekonomskog program te definirana raspodjela poslova i vremenski rokovi za izradu PEP-a. S obzirom na zahtjeve koje je na sadržaj PEP-a postavila Europska komisija njegova izrada zahtijeva kooridinirani angažman svih ministarstava.


"PEP je prvi dokument o ekonomskoj politici koji je Europska komisija zatražila od Hrvatske u svojstvu kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Komisija će ga ocijeniti, a njezini prijedlozi i ocjene bit će putokaz za daljnju prilagodbu hrvatskog gospodarstva na putu u EU", istaknula je Martina Dalić. Dodala je kako je zadatak Koordinacijskog tijela Vlade da PEP u svom sadržaju predstavi ekonomsku politiku Vlade RH i načine rješavanja problema naznačenih u AVIS-u.
S načinom izrade PEP-a i sadržajem sudionike sastanka upoznao je mr.sc. Ante Žigman, pomoćnik ministra za makroekonomske analize i prognoze.
Koordinacijsko tijelo Vlade RH zaduženo za izradu PEP-a trebalo bi dovršiti prvu verziju dokumenta do 25. listopada 2004. godine. Ministarstvo financija će voditi radne skupine, koje su uključene u izradu PEP-a, a u kojima će sudjelovati predstavnici državnih institucija i neovisni stručnjaci.
Odlukom Europskog Vijeća od 17-18. lipnja 2004. Republika Hrvatska je dobila status zemlje kandidata za pristupanje Europskoj Uniji, što ujedno predstavlja uvod u novu fazu u procesu približavanja EU. U tom smislu, Pred-pristupni ekonomski program (PEP) je individualni dokument svake zemlje kandidata koji ima za cilj definirati ekonomsku politiku i reforme koje je potrebno izvesti u cilju uspješnog pridruživanja Europskoj Uniji. U tom kontekstu, PEP se može shvatiti kao preteča stabilizacijskog Programa Konvergencije i Nacionalnog izvješća o ekonomskim reformama, koje zemlje članice moraju podnositi jednom godišnje.
Prvi službeni zahtjev Hrvatskoj od strane Europske komisije za pripremu PEP-a uputio je u srpnju 2004. godine gosp. Klaus Regling, generalni direktor za ekonomska i financijska pitanja Europske komisije. U Zahtjevu Komisije se navodi sadržaj i struktura koje PEP treba imati te se jasno definiraju podaci koje će Hrvatska trebati dostaviti EK do početka prosinca 2004.



Pisane vijesti