Ministar Šuker s predsjednikom EBRD-a Lemierreom

Delegacija Republike Hrvatske, koju je predvodio ministar financija Ivan Šuker, tijekom Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj u Londonu, sastala se jučer s predsjednikom EBRD g. Jean Lemierreom i njegovim najbližim suradnicima zaduženima za poslove u Hrvatskoj.

Uz ministra financija na sastanku su bili prisutni i državna tajnica Martina Dalić, pomoćnik ministra financija Hrvoje Radovanić, načelnica u Ministarstvu financija Vlasta Hamer te veleposlanik Republike Hrvatske u Londonu Joško Paro.
Jean Lemierre je izrazio pozitivno mišljenje o cjelokupnom razvoju Hrvatske te koracima koje Hrvatska čini u smjeru pridruživanja Europskoj uniji. Također je vrlo pozitivno ocijenio cjelokupnu suradnju Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj pri čemu je naglasio činjenicu da je Hrvatska po iznosu prosječnog ulaganja po stanovniku na prvom mjestu EBRD ljestvice ulaganja od ukupno 27 zemalja u kojima je Banka aktivna. Tijekom sastanka se razgovaralo o izradi i sadržaju nove poslovne strategije EBRD-a za Hrvatsku za razdoblje 2005.- 2006. koja bi trebala biti gotova i usvojena krajem ove godine. Između ostalog, razgovaralo se o investicijama u energetski sektor, brodogradnju, turizam, zaštitu okoliša te razvoj jedinica lokalne samouprave. Pored toga, EBRD je Hrvatskoj, s obzirom na njeno približavanje EU ponudila pomoć i suradnju u korištenju pred-pristupnih fondova EU te svoje dvanaestogodišnje iskustvo u koordiniranju korištenja tih fondova koje je stekla radeći u zemljama koje ovog svibnja postaju punopravne članice Europske unije.
Tijekom svog boravka u Londonu, delegacija se sastala s nizom predstavnika svjetskih financijskih institucija, banaka i rejting agencija, te održala dvije vrlo uspješne i posjećene prezentacije o svojim aktivnostima na putu u Europsku uniju te njihovom utjecaju na gospodarsko i investicijsko okruženje u Hrvatskoj.

 



Pisane vijesti