SABOR: Svi klubovi podržali prijedlog novog zakona o kamatama\r\nZAGREB,16. lipnja 2004., HINA

Svi zastupnički klubovi danas su u Saboru podržali prijedlog novog zakona o kamatama, koji bi trebao spriječiti lihvarenje i kamatarenje, a Vladu su pozvali na odlučniji obračun s bankarskim lobijem koji je, tvrdi većina klubova, nezakonitim obračunom zateznih kamata opljačkao građane.

Oporbeni klubovi Vladu su pozvali i da drastično kazni buduće neustavno obračunavanje kamata te da pokuša obeštetiti građane koji su zbog lihvarenja izgubili imovinu.
"Tko ne podrži ovaj zakon ne bi bio normalan", izjavio je IDS-ovac Damir Kajin, nužnim ocijenivši ispravljanje civilizacijskih nepravdi kojima su stotine tisuća građana bile izložene zbog "doslovne pljačke" koju su nad njima vršile država i banke.
Predložio je da se zatezna kamata ubuduće ograniči na 11, a ne 15 posto kako predviđa zakon, da ugovorna kamata iznosi osam posto, a da se višegodišnjim kaznama zatvora kazne odgovorni u bankama i štedionicama koji obračunavaju više kamate.
HSS-ovac Luka Roić smatra da odbor za utvrđivanje kamata, koji se predviđa osnovati ovim zakonom, mora onemogućiti bankarski lobi da i dalje zagorčava život građanima.
Josip Leko rekao je da će SDP podržati zakon, "koji nije potpun, ali bolje ikakav neko nikakav". Tvrdi i da Vlada zakon predlaže zbog nedavne "kamatne afere" - sa Zagrebačkom bankom, koja je na ime kamata morala dužniku platiti milijunske iznose, a ne zbog brige prema građanima.
HSP-ovac Pero Kovačević zauzeo se za bolje funkcioniranje pravne države, bez čega, kaže, neće biti bolje nikome. "Očito je da pravna država ne djeluje, jer inače ne bi bilo mafijaškog obračuna u Slavonskom Brodu i lomljenja prstiju zbog kamatarenja, kao ni obračunavanja zateznih kamata od 18, pa i 30 posto", ocijenio je Kovačević.
On traži da preporuka odbora za utvrđivanje kamata ne bude obvezujuća za Vladu zato što bi u odboru trebali sjediti i bankari, pa bi se, smatra Kovačević, neobvezujućom preporukom onemogućilo da bankarski sektor nastavi diktirati kamatne stope.



Pisane vijesti