Snažan rast cijena pri proizvođačima u eurozoni u srpnju

LONDON, 2. rujna 2008. (Hina) - Eurozona je u srpnju zabilježila skok cijena pri proizvođačima na novu najvišu godišnju razinu, pod utjecajem snažnog rasta cijena energenata, pokazali su u utorak objavljeni podaci europskog ureda za statistiku.

Cijene pri industrijskim proizvođačima porasle su tako u srpnju za devet posto na godišnjoj razini, nakon 8-postotnog godišnjeg rasta u lipnju, pokazali su u utorak objavljeni podaci europske središnje statističke agencije Eurostat.

To je najsnažniji godišnji rast otkad su se u siječnju 1990. počelevoditi te statistike, a ponajviše je posljedica snažnog rasta cijenaenergenata, koje su u srpnju ojačale 24,5 posto u usporedbi s istimmjesecom godine ranije.

Ekonomisti ocjenjuju da bi taj pokazatelj u kolovozu ipak mogao zabilježiti pad, uslijed nižih cijena roba.

Na mjesečnoj razini cijene pri proizvođačima u srpnju su porasle 1,1posto, nakon što su u lipnju ojačale 1,0 posto. Srpanjski je rast ipaknešto slabiji od očekivanja analitičara koji su predviđali njihov rastod 1,3 posto na mjesečnoj, te za 9,1 posto na godišnjoj razini.

Isključivši građevinski i energetski sektor, cijene priproizvođačima na mjesečnoj su razini u srpnju porasle 0,5 posto, te nagodišnjoj 4,3 posto, nakon što su u lipnju porasle mjesečnih 0,4 postote godišnjih 4,0 posto.

U 27-članoj EU cijene pri proizvođačima porasle su u srpnju za 11,0posto na godišnjoj, odnosno za 0,9 posto na mjesečnoj razini. U lipnjusu cijene na mjesečnoj razini porasle za 1,4 a na godišnjoj za 10,3posto.

Europska središnja banka (ECB) u srpnju je povisila svoju ključnukamatnu stopu s 4,0 na 4,25 posto, s ciljem obuzdavanja snažnihinflatornih pritisaka na gospodarstvo.

(Hina)



Pisane vijesti