Za nagodbu s Astaldijem i Hypo bankom oko 79 milijuna eura

Slika /slike/vijesti/zgrada.jpg

Hrvatska će država uskoro zatvoriti višegodišnje sporove s tvrtkom Astaldi i s Hypo bankom koje je izgubila na arbitražama u Beču i Londonu i to nagodbama temeljem kojih bi se umjesto ukupnog iznosa od oko 110 milijuna eura koliko je predviđeno arbitražnim presudama, Astaldiju i Hypo banci platilo ukupno oko 79 milijuna eura, doznaje se danas iz izvora bliskih Vladi na briefingu u Ministarstvu financija.

Prihvati li hrvatska Vlada na sutrašnjoj sjednici nagodbe s Astaldijem i Hypo bankom ugovori o tim nagodbama bit će potpisani uskoro.

Oba spora vezana su uz slučajeve još s kraja 90-ih godina, u slučaju talijanskog Astaldija za raskid koncesijskog ugovora za gradnju 97 kilometara autoceste Zagreb-Goričan.

Astaldi ni nakon produženja rokova nije uspio za taj projekt zatvoriti financijsku konstrukciju, a ugovor je raskinut krajem 90-ih, nakon čega je Astaldi pokrenuo arbitražu u Beču.

Hrvatska je arbitražu izgubila 2004. i nakon toga pred nadležnim austrijskim sudovima pokrenula postupke za njeno poništenje i time iscrpila sve pravne mogućnosti u tom slučaju.

Arbitražom je naloženo da se Astaldiju isplati iznos od 37,1 milijun eura, a s kamatama se taj iznos popeo na ukupno 64,9 milijuna eura.

Nagodbom je dogovoreno da se plati ukupno 44,35 milijuna eura u tri obroka - po 15 milijuna 29. listopada i 15. prosinca ove godine, a preostalih 14,35 milijuna početkom ožujka iduće godine.

Ta su sredstva predviđena u državnom proračunu u kojemu je Vlada nedavno preraspodjelom povećala stavku za pokriće sporova.

Astaldi je pokrenuo i arbitražni postupak u Bruxellesu, a dogovoreno je da trošak tog postupka od 1,3 milijuna eura po pola plate Hrvatska i Astaldi.

Spor s Hypo bankom vezan je uz privatizaciju Slavonske banke - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) je u srpnju 1998. prodala po 17,5 posto te banke Hypo banci i EBRD-u, a nakon toga je Hypo kupila od EBRD-a njenih 17,5 posto, te dokapitalizacijom postala većinski vlasnik.


Naknadno se pak utvrdilo da rizici u bilanci banke, koju je radio menadžment Slavonske banke, a potvrdio DAB, nisu bili točno navedeni.
Hypo je DAB-u 2002. predlagao nagodbu, ali je to odbijeno, pa je 2003. pokrenuo arbitražu u Londonu, a krajem prošle godine Hrvatska je tu arbitražu izgubila.

Hypo banci je dosuđena glavnica od 30,67 milijuna eura, a uz kamate i naknade troškova ukupan se iznos penje na oko 44,5 milijuna eura. Uz to od dana odluke (27. prosinca 2007.) do izvršenja obveze teku kamate od 4.901 eura dnevno.

Nagodba s Hypo bankom predviđa na dosuđeni iznos diskont od 20 posto, odnosno isplatu 34,58 milijuna eura.

Taj će iznos platiti DAB, plaćat će se u 12 mjesečnih rata, a dogovoreno je i da se dnevne kamate od odluke arbitraže do isplate neće plaćati.

Dogovoreno je da obveze u slučaju tužbe malih dioničara, jer Hypo banka nije dala javnu ponudu za preuzimanje Slavonske banke nakon što je postala većinski vlasnik, budu obveza Hypo banke.



Pisane vijesti