Vlada: građanima od 2. siječnja obavijesti o OIB-u

Slika /slike/vijesti/vlada.jpg

Hrvatski će građani od 2. siječnja iduće godine početi dobivati obavijesti o osobnom identifikacijskom broju (OIB), najavio je danas ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade s koje je Saboru poslan i prijedlog novog općeg poreznog zakona.

Taj opsežan posao slanja obavijesti trebao bi biti obavljen u dva, dva i pol mjeseca, a razgovaramo kako bi se onima kojima bi taj podatak trebao ranije to mogli dobiti i SMS porukom ili na neki drugi način, kazao je.

OIB će automatski s početkom 2009. dobivati svako novorođeno dijete i svako novoosnovano poduzeće.

S obzirom da ima, najčešće u malim mjestima, osoba s istim imenom i prezimenom, pa i imenom oca, uparivat će se podaci iz JMBG-a i OIB-a, te evidencije voditi paralelno dvije godine, a s početkom 2011. biti će to samo OIB.

Tri ključne državne institucije - Ministarstvo financija, Porezna uprava, MUP i Središnji državni ured za upravu praktično će od 1. siječnja iduće godine biti umrežene, a ostale će se umrežavati tijekom godine, kazao je Šuker.

Prema prijedlogu novog Općeg poreznog zakona, OIB će se smatrati i poreznim brojem za potrebe oporezivanja.

Porezna uprava, predviđa zakon, koristi OIB za povezivanje i objedinjavanje podataka iz službenih evidencija koje vode tijela vlasti te podataka prikupljenih na drugi način o imovini koju posjeduje fizička osoba.

Novim se zakonom jasnije definira i pojam porezne tajne, te su taksativno navedeni slučajevi kada se smatra da obveza čuvanja porezne tajne nije povrijeđena.

Zakon regulira i kada porezno tijelo može procijeniti poreznu osnovicu, pa tako predviđa i mogućnost da Porezna uprava, ako temeljem prikupljenih podataka utvrdi da fizička osoba raspolaže imovinom ili sredstvima za privatnu potrošnju koja višestruko premašuje primitke što ih je ta osoba ostvarila tijekom godine, pozove tu osobu da dostavi dokaze o izvorima stjecanja imovine. Ako se ne odazove ili ne dostavi vjerodostojne dokaze o izvorima stjecanja imovine Porezna će joj uprava procjenom utvrditi osnovicu poreza na dohodak.

Oblik i sadržaj obrasca izjave fizičke osobe o izvorima stjecanja imovine te načinu praćenja stanja imovine i izvora njenog stjecanja posebnim će pravilnikom propisati ministar financija u roku četiri mjeseca, a u tom će roku propisati i ostale pravilnike.

Prema prijedlogu, banke će biti dužne Poreznoj upravi dostaviti podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju djelatnosti obrta i slobodnih zanimanja i građana. Te će podatke dostavljati mjesečno, ili tromjesečno, a na poseban zahtjev Porezne uprave i u drugim rokovima.

Novi zakon također razrađuje i pitanja vezana za suradnju država članica EU za područje poreza te razmjenu informacija između država članica o isplaćenim kamatama na dohodak na štednju.

S EU direktivama je usklađen i počet će se primjenjivati nakon ulaska Hrvatske u EU i dopune Zakona o porezu na dobit, a koji uz ostalo uređuje pitanja zajedničkog sustava oporezivanja kod spajanja, podjele, prijenosa imovine i zamjene dionica tvrtki iz različitih država članica.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o financijskim konglomeratima koji regulira pitanja dodatne supervizije takvih financijskih grupacija u čijem sastavu je najmanje jedno osiguravajuće društvo te najmanje jedna banka ili investicijsko društvo.

U ovom trenutku uvjete zadovoljava jedino koncern Agram, kazao je Šuker.

Dodatnu superviziju financijskih konglomerata provodit će HNB i Hanfa.

 

(Hina)



Pisane vijesti