Edukacija obveznika primjene novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

Prema novom Zakonu revizori, računovođe i porezni savjetnici dužni su prilikom obavljanja poslova iz svoga djelokruga provoditi mjere sprječavanja pranja novca, te financiranja terorizma. U organizaciji Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika u tijeku je prvi krug edukacije revizora, računovođa i poreznih savjetnika u kojoj sudjeluju Ured za sprječavanje pranja novca i Financijski inspektorat.

O novom Zakonu
Novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma stupa na snagu 01/01/2009. Njime se primarno zakonodavstvo u RH u potpunosti harmonizira s pravnom stečevinom EU u ovom području. Načela na kojima se temelji novi Zakon ne odstupaju od načela sada važećeg Zakona već se radi o implementaciji novih međunarodnih mjera i standarda u hrvatski pravni poredak, a u cilju da se, između ostalog, nadogradi postojeći sustav suzbijanja pranja novca i financiranja terorizma.
Prema novom Zakonu revizori, računovođe i porezni savjetnici dužni su prilikom obavljanja poslova iz svoga djelokruga određenih u njihovim matičnim zakonima provoditi mjere sprječavanja pranja novca, te financiranja terorizma i postupati prema odredbama Zakona i propisa donesenih na temelju njega.
O edukaciji
U organizaciji Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika u tijeku je prvi krug edukacije revizora, računovođa i poreznih savjetnika u kojoj sudjeluju Ured za sprječavanje pranja novca i Financijski inspektorat gdje će biti predstavljene odredbe novog Zakona koje se odnose na:
specifične zadaće i obveze revizora, računovođa i poreznih savjetnika
ograničenja u poslovanju gotovinom
obavješćivanje Ureda o sumnjivim transakcijama
nadzor nad provedbom mjera i drugo.
U pogledu provedbe edukacije drugih obveznika primjene novog Zakona, napominjemo da je već provedena edukacija bankovnih djelatnika, u suradnji s HNB-om, a u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Također, do kraja ove godine Ured planira, u suradnji sa sektorskim nadzornicima i regulatorima, provesti slijedeće edukacije: za tržište kapitala u suradnji s HANFA-om, također u organizaciji HGK, zatim u suradnji s Poreznom upravom za porezne inspektore i tržište igara na sreću. Održani su i sastanci s predstavnicima Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske javnobilježničke komore, Hrvatske revizorske komore te predstavnicima poreznih savjetnika radi pripreme organizacije edukacije obveznika u tim područjima.
Cilj ovih edukacija je da se obveznici upoznaju s obvezama primjene specifičnih mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma kao i podizanje razine svijesti vezano za područje sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.



Pisane vijesti