Prijedlog proračuna za 2009. - deficit konsolidirane opće države 1,6 posto BDP-a

Slika /slike/vijesti/vlada.jpg

Prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu, kojeg je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru, planirani su ukupni rashodi u iznosu od 128,9 milijardi kuna, što je 6,5 posto više nego ove godine, dok bi prihodi rasli za 5,3 posto, na 124,6 milijardi kuna.

Deficit državnog proračuna planira se u iznosu od 4,3 milijarde kuna ili 1,3 posto BDP-a, a doda li se tomu i 0,3 posto predviđenog deficita izvanproračunskih korisnika, deficit konsolidirane opće države trebao bi biti 1,6 posto BDP-a, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker na kraćem brifingu za novinare nakon sjednice Vlade.

Poštivanje sporazuma o plaćama i zdravstvena reforma, odnosno rast izdvajanja za zdravstvo, glavni su razlozi zbog kojih se moralo ići u proračunski deficit, ističe ministar.

Tako se planira rast rashoda za zaposlene za 1,8 milijardi kuna ili za 8,2 posto, na oko 23,5 milijardi kuna, dok se ukupna izdvajanja za zdravstvo planiraju u iznosu od 22,6 milijardi kuna, što je 4,6 milijardi ili 25,6 posto više nego u ovoj godini.

Izdvajanja za mirovine u 2009. povećavaju se, radi indeksacije mirovina, za 4,1 posto, sa 32,8 na 34,1 milijardu kuna.

Za 182 milijuna kuna, na 2,9 milijardi kuna u idućoj će se godini povećati izdvajanja za socijalno osjetljive skupine, dok će se za porodiljne naknade i dječji doplatak sredstva povećati na 3,9 milijardi kuna. Pritom će iznos za dječji doplatak ostati na ovogodišnjoj razini od 1,9 milijardi kuna, dok će se iznos za porodiljne naknade povećati za 16,6 posto, na nešto više od 2 milijarde kuna.

Materijalni rashodi u idućoj su godini planirani u iznosu 9,9 milijardi kuna, što je 582,5 milijuna kuna više nego ove godine.

No, kako ističe ministar Šuker, velikom broju proračunskih korisnika ti će se rashodi smanjiti ili ostati na ovogodišnjoj razini, a povećanje mogu očekivati resori vezani uz nacionalnu sigurnost i zdravstvo, kao i oni vezani uz pretpristupne fondove.

Ministar Šuker ističe kako će se kapitalne investicije u proračunu usporiti, ali i da će predviđeni iznos jamčiti razinu potrebnu za održivi razvoj.

No, koji je iznos planiran za investicije ministar nije mogao točno reći, obrazlažući da HAC i HŽ nisu u konsolidiranom proračunu. U konsolidiranom su proračunu, kaže, samo Hrvatske ceste čiji su rashodi planirani u iznosu 2,8 milijardi kuna, a HC za Pelješki most u idućoj godini planira iznos od 419 milijuna kuna.

Na prihodovnoj strani proračuna predviđen je rast poreznih prihoda za 3,4 posto, na 69,9 milijardi kuna, pri čemu se najviše, 44,4 milijarde kuna ili 3,9 posto više nego ove godine, planira uprihodovati od PDV-a.

Prihodi od doprinosa planirani su sa 43 milijarde kuna, što je 4 posto više nego ove godine, dok se najveći rast, za 25,9 posto, na 10,15 milijardi kuna planira kod ostalih prihoda, što se obrazlaže prvenstveno učinkom reforme zdravstva (participacija, dodatno zdravstveno osiguranje).

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o izvršenju proračuna kojim je predviđeno da se država za pokriće deficita i refinanciranje postojećih obveza može na domaćem i inozemnom tržištu zadužiti za 14,7 milijardi kuna, a izvanproračunski korisnici za 1,6 milijardi kuna. To je ukupno 16,3 milijarde kuna, no, s obzirom na iznos otplata od 10,3 milijarde kuna, neto zaduženje bi tako iznosilo 6 milijardi kuna.

Prema makroekonomskim projekcijama, u 2009. rast BDP-a procjenjuje se na 2 posto, pri čemu se predviđa rast osobne potrošnje za 1,6 posto, investicija za 0,7 posto, a očekuje se i pozitivan doprinos neto izvoza, odnosno rast izvoza za 2,4 posto, a uvoza za 1,1 posto.

 

(Hina)



Pisane vijesti