Ministar Šuker: Financirat ćemo deficit na međunarodnom tržištu, kako bi na domaćem ostalo novca za gospodarstvo

Slika /slike/vijesti/MinistarFinancija_IvanSuker.jpg

Vlada će državni deficit financirati zadužujući se na međunarodnom financijskom tržištu, kako bi na domaćem tržištu ostalo novaca za kreditiranje gospodarstva, najavio je ministar financija Ivan Šuker nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).


Odlučili smo da ćemo se vjerojatno u petom mjesecu na vanjskom tržištu zadužiti za financiranje države, tako da na domaćem financijskom tržištu nećemo uzimati novce gospodarstvenicima, rekao je Šuker novinarima.
Najavljeno HNB-ovo smanjenje stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja s 28,5 na 25 posto trebalo bi osloboditi oko 800 milijuna eura za reprogram vanjskog duga Hrvatske, no to nisu sredstva koja bi moglo koristiti hrvatsko gospodarstvo, već mjera koja isključivo može koristiti državi, kazao je Šuker.
Ministar financija odbacio je današnje prozivke predsjednika HNS-a Radimira Čačića zbog Vladina zaduživanja na domaćem tržištu ustvrdivši kako se radi o povratu dugova iz vremena dok je Čačić bio na vlasti, od 2001. do 2003. godine.
Čačić je zaboravio da je bio jedan od glavnih koji se zaduživao između 2001. i 2003. godine, a danas se to treba reprogramirati, kazao je Šuker.
Komentirajući napise o slabijem punjenju proračuna početkom ove godine Šuker je istaknuo kako Ministarstvo financija može na dnevnoj razini pratiti prihode i rashode i odmah reagirati, a razdoblje od petnaestak dana nije referentno vrijeme koje bi ponudilo značajnije odgovore kako se puni proračun.
Na današnjoj sjednici GSV-a socijalni partneri razmatrali su Pretpristupni ekonomski program (PEP) od 2009. do 2011. koji je prošloga tjedna usvojila Vlada.
Usuglašeno je da se moraju pratiti događaji u Hrvatskoj i okruženju, a PEP i državni proračun se mogu prilagoditi novonastaloj situaciji, rečeno je novinarima.
PEP je izrađen u vrijeme dok se očekivao gospodarski rast od dva posto, no kako će to biti teško ostvariti taj se dokument može i revidirati.
Ministarstvo financija pripremilo je registar državnih potpora, koji će predstaviti kroz dva do tri tjedna, te registar socijalnih davanja, najavljeno je nakon sjednice GSV-a. (Hina)

Pisane vijesti