Ugovor o zajmu Svjetske banke za drugu fazu Jadranskog projekta

Slika /slike/vijesti/images.jpg

Ministar financija Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai potpisali su u petak 06. veljače 2009. godine Ugovor o zajmu u iznosu od 60 milijuna EUR i Ugovor o darovnici Globalnog fonda za okoliš u iznosu od 6,4 milijuna USD za Projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području 2. To je nastavak prve faze programa započetog sa Svjetskom bankom 2004. kroz zajam u iznosu od 40 milijuna EUR.

Cilj projekta je unaprijediti sustav prikupljanja i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda naselja duž jadranske obale i otoka, pomoću unaprjeđenja pružanja učinkovitih i održivih usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te poboljšanja kakvoće morske vode uz jadransku obalu.

Svjetska banka odobrila je zajam pod vrlo povoljnim uvjetima uz trenutnu kamatnu stopu od oko 3 % na 15 godina i uz poček od 5 godina. Sredstva darovnice koristit će se za smanjenje opterećenja hranjivim tvarima obalnih voda i pronalasku inovativnih rješenja za pročišćavanje otpadnih voda i praćenje kakvoće morske vode.



Pisane vijesti