Završen Twinning Light projekt između Državne riznice RH i Uprave za javne financije Republike Francuske

Slika /slike/vijesti/zgrada.jpg

Twinning Light projekt između Državne riznice Republike Hrvatske i Uprave za javne financije Republike Francuske uspješno je završen 30. lipnja 2009. godine nakon šest mjeseci intenzivne suradnje. Projekt je financiran od strane Europske unije unutar programa PHARE 2006., pod nazivom „ Razvoj unutarnjih financijskih kontrola u Državnoj riznici", trajao je od siječnja do lipnja 2009.godine, a utrošeno je 250.000 eura iz PHARE programa.

Osnovni cilj ovog projekta, uspostava sustava za utvrđivanje i upravljanje rizikom u skladu s međunarodnim standardima, uspješno je ostvaren.

Glavne aktivnosti projekta bile su podijeljene u tri komponente:
1. Opis poslovnih procesa i procedura
2. Uspostava upravljanja rizicima u Državnoj riznici
3. Izobrazba zaposlenih u Državnoj riznici.

U okviru prve komponente izrađena je Knjiga procesa u kojoj su detaljno objašnjene procedure i procesi unutar Državne riznice. Pet osnovnih procesa, koji pokrivaju aktivnosti Državne riznice opisani su u periodu od samo dva mjeseca. Procesi i procedure su prikazani dijagramom toka i revizorskim tragom.

Tijekom druge komponente radilo se na prepoznavanju rizika unutar poslovnih procesa Državne riznice. Koraci koji su poduzeti unutar ove komponente su: analiza rizika i njihovo svrstavanje u novoizrađeni registar rizika, izrada strategije upravljanja rizikom te kontrola strategije i njezine učinkovitosti.

Unutar treće komponente organizirane su radionice na kojima su prezentirana francuska iskustva pri uvođenju unutarnjih financijskih kontrola. U sklopu iste komponente organiziran je i studijski posjet zaposlenika Državne riznice Republike Hrvatske u Ministarstvo Financija Republike Francuske. Ovim posjetom prezentirano je kako sustav unutarnjih kontrola funkcionira u praksi.

Vrlo uspješna suradnja između dvaju ministarstava, između ostalog, je rezultirala i izradom različitih dokumenta koji će biti korišteni u daljnjem razvoju unutarnjih kontrola Državne riznice, ali i u svakodnevnom radu zaposlenih u Državnoj riznici. Navedeni dokumenti dostupni su na web stranici Ministarstva financija.

Smjernice za upravljanje rizicima



Pisane vijesti