Održana treća regionalna konferencija šefova financijsko obavještajnih jedinica

Danas je u Zagrebu održana Treća regionalna konferencija šefova financijsko-obavještajnih jedinica na kojoj su sudjelovali predstavnici ureda za sprječavanje pranja novca Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije. Domaćin Treće regionalne konferencije bio je Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Predstojnik hrvatskog Ureda za sprječavanje pranja novca Ivica Maros, istaknuo je na završetku konferencije, da je regionalna suradnja nužnost i potreba, zbog same zemljopisne blizine te intenzivne gospodarske aktivnosti koju prate tijekovi novca i kapitala. Međutim, isto tako činjenica je da gospodarski tijekovi neminovno vežu i kriminalne financijske tijekove.

Treća regionalna konferencija bila je dobra prigoda za razmjenu iskustava i ekspertnih znanja u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, mjesto za ocjenu postignutog napretka u pojedinim državama te dogovor o daljnjem održavanju visoke razine standarda u međusobnoj suradnji.

Hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca u potpunosti surađuje i razmjenjuje informacije sa srodnim institucijama u Sloveniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.



Pisane vijesti