Seminar o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru

U organizaciji Ministarstva financija održan je seminar o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru (PIFC) na kojem su sudjelovali predstavnici Europske komisije, Opće uprave za proračun te predstavnici SIGMA-e.

Ispred Ministarstva financija skup su pozdravile državna tajnica Ivana Maletić i ravnateljica Uprave za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole Danijela Stepić.
Seminar je namijenjen najvišoj upravljačkoj razini središnje države kako bi se raspravili najvažniji aspekti nove Strategije razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske za razdoblje 2009.-2011., koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila u rujnu 2009. Rukovoditelji u javnom sektoru imaju ključnu ulogu u provedbi ove Strategije.
Komentirajući događaj, Robert Gielisse, načelnik Odjela PIFC-a Europske komisije u Bruxellesu, izjavio je: „Usvajanje nove Strategije PIFC-a naglašava da se PIFC u Republici Hrvatskoj ne percipira samo kao još jedan zahtjev za kontrolama, već kao bitna promjena načina na koji javni sektor upravlja novcem poreznih obveznika i koji ima veliki utjecaj i nakon pristupanja Europskoj uniji. Također pozdravljamo danu potporu najviše upravljačke razine koja će prenijeti poruku svim zaposlenima u javnom sektoru: 'da, mi to možemo bolje'."

Republika Hrvatska dobro napreduje u provedbi sustava PIFC-a

PIFC je integriran i operativan model koji je razvila Europska komisija za upravljanje javnim sredstvima prema najnovijim dostignućima u razvoju tog područja. Uvođenju PIFC-a u Republici Hrvatskoj nije se pristupilo kao isključivo formalnom - daleko od toga. To je potpuna promjena načina na koji javni sektor upravlja sa svojim prihodima i rashodima u smislu ostvarenja vrijednosti za novac: ključni zahtjevi sada su učinkovitost, djelotvornost i ekonomičnost, a ne samo zahtjevi za zakonitošću i pravilnosti. Osim toga, unutarnja revizija, kao nova profesija u javnom sektoru, tu je kako bi osigurala da se nove metode rada primijene u praksi.

PIFC je više od kontrole: Radi se o boljem trošenju javnog novca i odgovornosti

Javna uprava troši i upravlja novcem poreznih obveznika koji sve više pokazuju zanimanje kako je novac potrošen i traže opravdanje da je njihov novac potrošen ekonomično, učinkovito i djelotvorno, te da su rizici od prijevare i korupcije minimalizirani. U tu svrhu, rukovoditelji u javnom sektoru morat će biti transparentni u svom radu (što rade i kako to rade), te biti spremni na nadzor od strane javnosti.

 

 



Pisane vijesti