Zatvoreni pregovori za poglavlje 16. porezi na desetoj Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu

Slika /slike/vijesti/eu.jpg

U Bruxellesu je 30. lipnja 2010. godine održan deseti sastanak Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Delegaciju Europske unije predvodio je Miguel Angel Moratinos, španjolski ministar Vanjskih poslova i suradnje, a hrvatsku delegaciju predvodio je Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija.

Na desetoj Međuvladinoj konferenciji, otvorena su zadnja tri poglavlja pregovora; Poglavlje 8 - Tržišno natjecanje; Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna ljudska prava i Poglavlje 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika; a zatvorena dva poglavlja Poglavlje 5 - Javna nabava i Poglavlje 16 - Porezi.

Pregovori za Poglavlje 16. - Porezi, otvoreni su 2. listopada 2009. na Pristupnoj međuvladinoj konferenciji. Na tom sastanku EU je istaknula da Hrvatska, za privremeno zatvaranje poglavlja mora, između ostalog, postići značajan napredak u usklađivanju zakonodavstva na području PDV -a i trošarina, iskazati odgovarajuće administrativne kapacitete koji će omogućiti kontinuiranu, pravilnu i potpunu harmonizaciju i provedbu poreznog zakonodavstva te postići zadovoljavajući stupanj razvoja informacijskih sustava međusobne povezanosti.

Na Međuvladinoj konferenciji je istaknut značajan napredak koji je Republika Hrvatska ostvarila
u pripremama za pristupanje u članstvo na području Poglavlja 16 - Porezi, te je ovo poglavlje moguće privremeno zatvoriti. Zatvaranjem pregovora u poglavlju Poreza, Europska unija potvrdila je napredak hrvatske Porezne uprave u području poreznog zakonodavstva, izgradnje administrativnih kapaciteta i informatičke povezanosti. Međutim, EU je istaknula da će tijekom narednog razdoblja posvetiti posebnu pažnju nadgledanju daljnje izgradnje administrativne sposobnosti za pravilnu implementaciju pravne stečevine.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska postigla tijekom španjolskog predsjedništva, kada su otvorena tri a zatvorena pet poglavlja. Naglasio je da je progres u pregovorima Hrvatske i Europske unije ujedno predstavlja pozitivan signal drugim zemljama glede proširenja Europske unije.

Ministar Jandroković zahvalio je španjolskom predsjedništvu Europske unije i španjolskom ministru vanjskih poslova Miguel Angel Moratinosu na organizaciji ove konferencije koja predstavlja jedan od najvažnijih događaja u hrvatskom procesu pridruživanja u članstvo EU. Također je zahvalio povjereniku za proširenje Stephanu Fuell-u na potpori koju pruža Hrvatskoj na njezinom putu u članstvo EU. Istaknuo je kako je cilj Hrvatske da zatvori što više poglavlja do kraja predstojećeg belgijskog predsjedništva, kako bi potpisivanje Sporazuma o pristupanju bilo moguće tijekom mađarskog predsjedanja u prvoj polovici iduće godine.

EU je također istaknula važnost regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa u tijeku eurointegracijskih procesa te važnost politike pomirenja između građana u regiji.

Na ovoj Međuvladinoj konferenciji, istaknuto je da - od 35 poglavlja pregovora, sva 33 poglavlja koja podliježu screeningu su bila otvorena za pregovore, a 20 poglavlja je privremeno zatvoreno.

Daljnje Međuvladine konferencije biti će planirane i održavane redovito, kako bi se nastavio daljnji napredak eurointegracijskog procesa.



Pisane vijesti