U vezi najnovije publikacije Dun & Bradstreeta

D & B međunarodna je bonitetna kuća specijalizirana u procjeni prekograničnih rizika poslovanja s naglaskom na rizičnosti naplate izvoznih potraživanja, te repatrijacije investicijske dobiti. D & B nije relevantna, niti referentna bonitetna kuća za procjenu rizičnosti ulaganja u državne vrijednosne papire i/ili zajmove, za što su specijalizirane rejting agencije (Standard & Poor's, Moody's, Fitch Ratings i R & I).

U svojoj najnovijoj publikaciji «International Risk And Payment Review» kojom usporedno obuhvaćaju procjene predmetnih rizika u 132 zemlje, D & B nije promijenio svoju rejting ocjenu poslovanja u Hrvatskoj (DB 3d - koja označuje «blagi rizik poslovanja»), nego je korigirao procjenu trenda kretanja spomenute ocjene iz «rastućeg» u «padajući».

Predmetnu korekciju trenda D & B je u najvećoj mjeri obrazložio kao posljedicu «političke nestabilnosti i sve veće nepopularnosti Vlade». Spomenutu argumentaciju ocjenjujemo površnom i neutemeljenom. Naime, ukupna bonitetna ocjena po kriterijima D & B derivira se iz procjene osnovne 4 kategorije rizika:

1. Politički rizici (unutrašnja i vanjska sigurnost, politička konzistentnost)
2. Komercijalni rizici (transparentnost zakonodavstva, učinkovitost sudstva)
3. Makroekonomski rizici (inflacija, fiskalni deficit, monetarni agregati)
4. Eksterni rizici (trgovinska bilanca, inozemne rezerve, vanjski dug).

Dakle, u kategoriji političkih rizika «popularnost ili nepopularnost Vlade», sve kad bi ocjena bila i točna, nije relevantno mjerilo povezanih rizika, već je to konzistentnost Vladinih politika, koja se u ovom političkom segmentu očituje u postignutom napretku u dovršenju pristupnih pregovora s EU, te unapređenju regionalnih vanjsko-političkih odnosa



Pisane vijesti