Priopćenje

Neosporno je da se korištenje sredstava državnog proračuna mjeri u odnosu na stvarno potrošena sredstva, a ne u odnosu na planirana što znači da je proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2011. povećan za 37,4% u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. godinu, a ne 9,7%.

Proračun za 2011. izrađen je s ciljem ostvarenja fiskalne konsolidacije, proračunskih ušteda uz nesmetano ispunjavanje svih obveza koje proračun ima u odnosu na isplatu mirovina, zdravstvene zaštite, rodiljnih naknada, dječjeg doplatka, plaćanja kamata i sl., u uvjetima smanjivanja poreznog opterećenja kroz ukidanje kriznog poreza i snižavanje stopa poreza na dohodak.

Sukladno tome na prijedlog Vlade RH Hrvatski sabor je 30. kolovoza 2010. godine donio zaključak o zamrzavanju ukupnih rashoda u 2011.

U cilju zamrzavanja ukupnih rashoda, njihovog udjela u BDP-u sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, Vlada je donijela brojne mjere štednje uključujući snižavanje i nakon toga zamrzavanje plaća, ukidanje indeksacije mirovina, smanjenje svih vrsta troškova poslovanja i dr.

Vlada RH je 6. listopada 2010. donijela Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2011. - 2013. (www.mfin.hr) kojima je predložen limit za Ured predsjednika u iznosu od 42,4 milijuna kuna tj. na razini očekivanog izvršenja proračuna Ureda predsjednika.

Ured predsjednika je putem dopisa od 22. listopada 2010. zatražio povećanje limita na 55,5 milijuna kn. Dakle, Ured predsjednika je tražio i dobio za 2011. godinu, u uvjetima zamrznutih rashoda i stezanja državnog proračuna, 37,4% više sredstava u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. godinu.

Vlada RH i Ministarstvo financija sukladno ekonomskim okolnostima našli su način da zadovolje zahtjev Ureda predsjednika i Hrvatski sabor je izglasao proračun u kojem je zahtjevima Ureda predsjednika udovoljeno.

Sukladno načelu transparentnosti koje primjenjujemo, sve navedeno može se vidjeti u dokumentima državnog proračuna koji se objavljuju u Narodnim novinama, na internetskim stranicama Vlade RH i Ministarstva financija (na mjesečnoj i godišnjoj razini). Svim građanima dostupni su podaci o planu i izvršenju državnog proračuna za svakog proračunskog korisnika, pa time i Ureda predsjednika.



Pisane vijesti