Državni tajnik Ministarstva financija i ravnatelj Porezne uprave Josip Lozančić o istupima Ivana Klokočkog o razlozima zatvaranja hotela "Marina" u Selcu

Porezna uprava i Ministarstvo financija, sukladno odredbama Općeg poreznog zakona u nemogućnosti su da daju bilo kakve podatke o poreznim obveznicima, o njihovim poreznim dugovanjima i o postupcima koji se vode po pojedinim poreznim nadzorima, no možemo i želimo reći da istupi gospodina Klokočkog ne odaju pravo stanje stvari, izjavio je gosp. Lozančić danas novinarima u Ministarstvu financija.

Napomenuo je da je kod većine društava Porezna uprava, u skladu s poreznim propisima, mogla iznaći određena rješenja o odgodi naplate poreznih dugovanja, pa tako i za oko 20-ak hotelskih tvrtki, ali se Klokočki nije uspio držati zakonskih odredbi kako bi mu se odobrili reprogrami poreznih dugovanja.

Naglasio je da Porezna uprava nije poduzimala nikakve drastične radnje u smislu prisile naplate u zadnja dva-tri mjeseca zbog turističke sezone odnosno da je kod tog poreznog obveznika problem već dugi niz godina.

Na upit novinara što Klokočki nije napravio, a ostali jesu da bi mu bio odobren reprogram, gosp. Lozančić je ponovio da ne može davati činjenice već ponoviti zakonske pretpostavke da bi se dobila mogućnost obročne otplate ili reprograma.

Dodao je kako je Klokočki, odnosno njegova tvrtka kroz ovih nekoliko godina, već koristila takve institute i, nažalost, nije se u potpunosti pridržavala zakonskih odredbi.

"To društvo spada u kategoriju onih koji imaju poteškoća i koja ne uspijevaju iznaći rješenja da bi se restrukturirali, no možda za dva-tri mjeseca Klokočki iznađe neki modalitet", kazao je.

Dodao da je Porezna uprava iskoristila svoje zakonske mogućnosti u smislu prisilne naplate i stavljanja hipoteke na objekt da bi se zaštitili u slučaju da se prodaje, a da se država ne naplati, a da Klokočkom ostaju u budućnosti određene radnje koje možda nisu u okviru poreznih već nekih drugih propisa i tu treba iznaći određeno rješenje.

"To što zaposlenici nisu dobili plaće pet-šest mjeseci s Poreznom upravom nema nikakve veze", zaključio je Lozančić i dodao da unutar službe ne dvoje u ispravnost i zakonitost postupanja.

(Hina)



Pisane vijesti