Godišnja skupština Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Washington

Na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sudjeluje izaslanstvo Republike Hrvatske. Ministarstvo financija predstavlja ministrica Dalić koja je ujedno i guverner u Svjetskoj banci, a Hrvatsku narodnu banku predstavlja guverner HNB-a Rohatinski, koji je ujedno i guverner MMF-a za Hrvatsku.

Izaslanstvo je prisustvovalo plenarnoj sjednici Godišnje skupštine Svjetske banke te na sastanku Nizozemske konstituence Svjetske banke, kojoj pripada Hrvatska.
Ministrica Dalić i hrvatsko izaslanstvo tijekom godišnjeg zasjedanja sastali su se s Philippeom Le Houerouom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, Peterom Harroldom direktorom za Hrvatsku i Rudolfom Jan Treffersom, izvršnim direktorom Banke.
Teme njihovih razgovora bile su stanje postojećih projekta Svjetske banke u Hrvatskoj, priprema novih projekata i potpora Banke gospodarskom razvoju Hrvatske, te financiranje aktivnosti na približavanju članstvu u EU.
Izaslanstvo je sudjelovalo na sastanku Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), upravnog tijela MMF-a.
Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i s Age Bakkerom, izvršnim direktorom u MMF-u i voditeljicom misije MMF-a za Hrvatsku Zuzanom Murgasovom, s kojima je razgovaralo o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i provedbi programa gospodarskog oporavka čiji je cilj prevladavanje utjecaja globalne ekonomske krize.
Tijekom boravka u Washingtonu izaslanstvo Ministarstva financija održalo je i nekoliko bilateralnih sastanaka. Izaslanstvo se također sastalo s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe, g. Alomarom, te održalo sastanke s predstavnicima vodećih svjetskih poslovnih banaka.

Pisane vijesti