Priopćenje s ECOFIN-a

Ministar financija Slavko Linić sudjelovao je u utorak, 15. svibnja 2012. godine u Bruxellesu na sastanku Vijeća za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN)koje je održano pod predsjedanjem ministrice za gospodarstvo i unutarnje poslove Danske, Margrethe Vestager. Kao glavni zaključak ECOFIN-a navodi se prihvaćanje izmjena i dopuna EU zakonodavstva o kapitalnim zahtjevima kreditnih institucija i investicijskih društava radi započinjanja pregovora s Europskim parlamentom, a s ciljem usvajanja prijedloga u prvom čitanju.

Prije službenog dijela ECOFIN-a, ministar je, u svojstvu promatrača, po prvi puta sudjelovao na godišnjoj skupštini Vijeća guvernera Europske investicijske banke, s obzirom da će Republika Hrvatska danom punopravnog članstva u Europskoj uniji, postati članicom Europske investicijske banke.

Ministar je, zajedno sa zamjenikom guvernera Borisom Vujičićem, sudjelovao na 14. sastanku ministara gospodarstva i financija EU sa državama kandidatkinjama i Republikom Hrvatskom, povodom ocjene Pretpristupnog ekonomskog programa za razdoblje 2012. - 2014. Usvojeni su zaključci kojima se Vlada Republike Hrvatske potiče na provedbu strukturnih reformi.

Isto tako, usvojeno je Izvješće o starenju za 2012. godine koje sadrži ekonomske i proračunske projekcije starenja za razdoblje od 2010. godine do 2060. godine u 27 država članica.

Ministri financija usvojili su zaključak o klimatskom financiranju kojim se potvrđuje da će države članice, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, poštovati obveze Sporazuma iz Kopenhagena.

Europska komisija je predstavila Nacrt proračuna EU za 2013. godinu o kojemu Vijeće mora usuglasiti stavove do 1. listopada 2012. godine nakon čega će se očitovati Europski parlament. Europska komisija je istaknula da se prijedlogom proračuna pokušao postići kompromis između investicija za potporu zapošljavanju i izlasku iz krize te štednje. Odobrena sredstva za preuzete obveze su procijenjena na 150,9 milijardi eura, što odgovara nominalnom povećanju od 2%, odnosno realnom zamrzavanju, dok su odobrena sredstva za plaćanja povećana na 137,9 milijardi odnosno za 6,8%. Oko pitanja povećanja proračuna postoji razilaženje u stavovima pojedinih država članica pri čemu se Republika Hrvatska, s obzirom na svoj status promatrača, nije službeno izjasnila.

Međutim, Republika Hrvatska je zajedno s 10 drugih država članica zajedničkom izjavom (joint statement) iskazala potporu prijedlogu EK u području kohezijske politike koja je izrazito važna, a koja poštuje prethodno preuzete proračunske obveze od strane EU prema Republici Hrvatskoj. Zajedničku izjavu su tijekom sastanka Vijeća podržale i neke druge države članice.

Link na zaključke 3167. Sastanka Vijeća za ekonomska i financijska pitanja dostupan je na http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/130268.pdf



Pisane vijesti