Ministar Linić: Vlada je dala dovoljno elemenata da agencije zadrže kreditni rejting

Slika /slike/vijesti/slavko_linic_articlethumbnailP.jpg

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je danas da je hrvatska Vlada kroz svoj program dala dovoljno elemenata kreditnim agencijama da zadrže sadašnji kreditni rejting Hrvatske.

Linić je novinarima ispred Banskih dvora, upitan kakav ocjenu očekuje od agencije Standard & Poor's, čiji su predstavnici ovih dana bili u Hrvatskoj, kazao kako je uvijek bitno kako agencije ocjenjuju program vlade.

"Smatram da smo dali dovoljno obrazloženja da ova Vlada ozbiljno razmišlja i da je fiskalna konsolidacija na programu ove Vlade, ali i bitka za gospodarski razvoj. To je razlog da smatramo da smo dali dovoljno elemenata da se ove godine zadrži postojeći rejting, a vidjet ćemo njihov odgovor", rekao je Linić.

U okviru uobičajene godišnje provjere hrvatskog kreditnog rejtinga u Hrvatskoj su najprije, početkom veljače boravili predstavnici agencije Fitch Ratings, početkom ožujka agencije Moody's, a zadnjih dana i predstavnici agencije Stanadar & Poor's (S&P).

Agencija Fitch je početkom ožujka potvrdila važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti na 'BBB-' i za zaduživanje u domaćoj valuti na 'BBB', uz negativnu prognozu.

Fitch je u toj svojoj objavi također istaknuo da su Hrvatskoj potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije.

Svoje ocjene nakon posjeta Hrvatskoj još trebaju dati agencije Moody's i S&P.

Po agencija Moody's, važeći hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti je Baa3, uz stabilan trend, dok S&P za Hrvatsku trenutno ima rejting 'BBB-', uz negativnu prognozu.

 

(HINA)



Pisane vijesti