Otvorena javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o investicijskim fondovima

Tijekom trajanja otvorene javne rasprave, radna skupina će istovremeno nastaviti s daljnjim radom na izradi Nacrta prijedloga Zakona o alternativnim investicijskim fondovima.

Pojedine prekršajne odredbe zatamnjene su iz razloga što će se iste moći konačno urediti tek pri završnoj izradi Nacrta prijedloga Zakona.

Nacrtom prijedloga Zakona o investicijskim fondovima u potpunosti su u pravni sustav Republike Hrvatske uvedena rješenja iz Direktive 2009/65/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. o usklađivanju zakona i drugih propisa koji se odnose na društva za zajednička ulaganja u prenosive vrijednosne papire (UCITS ).

Cilj donošenja Nacrta prijedloga Zakona o investicijskim fondovima jest osigurati visoku razinu zaštite ulagatelja utvrđivanjem zajedničkog okvira za odobrenje za rad i nadzora društava za upravljanje investicijskim fondovima.

U bližoj budućnosti najveći izazov predstavlja transformacija tržišta nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju s obzirom na liberalizaciju tržišta, odnosno „otvaranje granica" za fondove registrirane u inozemstvu.

Nacrtom Prijedloga propisuju se uvjeti za osnivanje i rad UCITS fondova i društava za upravljanje investicijskim fondovima, te se uređuje način izdavanja i otkupa udjela investicijskih fondova, trgovanje udjelima investicijskih fondova, delegiranje poslova na treće osobe, te nadzor nad radom i poslovanjem investicijskih fondova, društava za upravljanje investicijskim fondovima, depozitara i osoba koje nude udjele u investicijskim fondovima.

Naime, Nacrt prijedloga osigurava temeljno usklađenje koje je potrebno i dovoljno kako bi se osiguralo uzajamno priznavanje sustava izdavanja odobrenja za rad i bonitetnog nadzora u EU.

Tekst Nacrta prijedloga Zakona o investicijskim fondovima objavljuje se na mrežnim stranicama Ministarstva financija te se time otvara javna rasprava.
Cilj i svrha javne rasprave je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Nacrtu prijedloga zakona o investicijskim fondovima.

Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na pojedine članke predložene u Nacrtu prijedloga zakona, uz jasna obrazloženja. Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: jelena.siminiati@mfin.hr  ili ufs@mfin.hr 

Javna rasprava bit će otvorena do 15. kolovoza 2012. godine.

Nacrt prijedloga Zakona o investicijskim fondovima



Pisane vijesti