Povećanje cijena cigareta od 2 do 5 kuna na teret potrošača prekomjerno je i neopravdano

Povodom procjena objavljenih u medijima o povećanju maloprodajne cijene cigareta od 2 do 5 kuna zbog povećanja trošarina, priopćujemo sljedeće:

Najavu povećanja maloprodajnih cijena cigareta na teret potrošača smatramo prekomjernim i neopravdanim. Naime, Uredbom o visini trošarina na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje izmijenjen je obračun trošarina u cilju provedbe preuzete obveze Republike Hrvatske prema Europskoj uniji.

Uredbom se utvrđuje visina trošarine na cigarete, i to:
- specifična trošarina u iznosu od 197,00 kn za 1000 komada cigareta,
- proporcionalna trošarina 37% od maloprodajne cijene cigareta,
- minimalna trošarina u iznosu od 567,00 kuna za 1000 komada cigareta.

Ujedno se povećava i trošarina na:
- sitno rezani duhan tako da iznosi 450,00 kn za jedan kilogram,
- ostali duhan za pušenje tako da iznosi 380,00 kn za jedan kilogram.

Prema izračunu Ministarstva financija navedenim izmjenama najviše se povećava trošarina na cigarete čije se maloprodajne cijene kreću do 18 kuna i to za 1,62 kune. Trošarine na cigarete maloprodajnih cijena od 19 kuna povećavaju se za 0,90 kuna, a one cjenovnih kategorija od 20 do 35 kuna povećavaju se od 0,54 do 0,69 kuna.

Određeni proizvođači duhanskih proizvoda već su tijekom svibnja ove godine povećali maloprodajne cijene svojih cigareta, dakle prije nego što je Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o povećanju visine trošarina. Stoga smatramo prekomjernim i neopravdanim najavu proizvođača o daljnjem podizanju maloprodajnih cijena zbog povećanja trošarina iznad prethodno navedenih iznosa jer bi svako daljnje povećanje značilo isključivo povećanje prihoda proizvođača duhanskih proizvoda na teret potrošača.

U slučaju najavljenog podizanja maloprodajnih cijena cigareta za iznos veći od povećanja trošarina, Vlada Republike Hrvatske ima mogućnost daljnjeg povećanja trošarina za sve proizvođače duhanskih proizvoda, čime bi razlika u povećanju trošarina postala prihod državnog proračuna.

 



Pisane vijesti