Reakcija povodom osvrta na Zakon o izmjenama i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju iznesenog od strane HNB-a u medijima

Ministarstvo financija svjesno je činjenice da će izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju rezultirati manjom budućom zaradom banaka, međutim, želimo istaknuti da isto ne znači da će banke zbog toga trpjeti gubitke, nego će raspodjela tereta tržišnog rizika biti pravednija i održivija.

Ističemo da su banke svjesno i namjerno, unatoč upozorenjima koja je davala i Hrvatska narodna banka, masovno nudile i odobravale građanima kredite u CHF. S druge strane, teret tržišnog rizika u takvim kreditnim poslovima do sada je snosio samo dužnik.

Stoga će ove Izmjene i dopune Zakona uspostaviti temelj za zakonit i pravedan obračun kamatne stope, utemeljen na parametrima koji su jasni i poznati potrošaču pri čemu će promjena kamatne stope smjeti ovisiti isključivo o promjeni parametra koji je neovisan o bilo kojoj strani. Time činidba postaje odrediva, što je u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima.

Nadalje, radi zaštite najugroženije kategorije potrošača, koje nisu pogodile samo netransparentne i jednostrane promjene kamatne stope, nego i rast tečaja strane valute u odnosu na domaću veći od 20%, pored definiranja promjenjivog parametra, propisuje se da buduća marža mora biti fiksna i ne smije biti veća od razlike između početne kamatne stope i početnog promjenjivog parametra.

Takvo rješenje smatramo pravednim jer će ovakvim izračunom, koristi za dužnika biti proporcionalne šteti koju je pretrpio, a teret rizika ravnomjernije će se raspodijeliti između dužnika i vjerovnika (banke).

S obzirom na izostanak regulacije za ugovore o kreditu sklopljene prije 01.01.2010. godine, obveza države je intervenirati i uspostaviti jednakopravnost građana i kod takvih, ranije sklopljenih ugovora o kreditu.



Pisane vijesti