Informacija za medije: Carinska uprava uvela bespapirno poslovanje u trošarinskom oporezivanju

U svrhu modernizacije i olakšavanja trošarinskog poslovanja te općenito povećanja efikasnosti i transparentnosti trošarinskog postupanja, Carinska uprava je uvela bespapirno poslovanje i  izgradila novi  IT sustav za podnošenje trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza putem aplikativnog sustava e-Trošarine.

Implementacijom sustava e-Trošarine elektronički je cjelovito podržan poslovni proces oporezivanja trošarinama i posebnim porezima te s njime obuhvaćeni obveznici plaćanja trošarine na alkohol i alkoholna pića, duhanske prerađevine, energente i električnu energiju, zatim obveznici plaćanja posebnog poreza na nova motorna vozila te posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića.

Tako sada trošarinski obveznici i obveznici posebnih poreza mogu 24 sata dnevno tijekom cijele godine elektronički izvršavati svoje obveze, neovisno o radnom vremenu carinskih reda, pri čemu je pristup aplikativnom sustavu potpuno besplatan i ne zahtjeva dodatna ulaganja gospodarstvenika.

e-Trošarine

Uspostava sustava e-Trošarine treba olakšati i pojednostaviti provedbu trošarinskih i poreznih postupaka te u konačnici utjecati na smanjenje ukupnih troškova poslovanja gospodarskih subjekata kao i posredno pridonijeti jačanju njihove konkurentske sposobnosti.

Osim pojednostavljenja administrativnih procedura za gospodarske subjekte, uspostavom sustava e-Trošarine utjecati će se povećanje efikasnosti u okviru administriranja trošarinskih i poreznih obveznika.

O kako važnom koraku u modernizaciji poreznog postupanja radi govori podatak da se na godišnjoj razini od trošarina i posebnih proreza naplati preko 11,5 milijardi kuna.

Iznimke od obveze elektroničkog poslovanja

Radi izbjegavanje neproporcionalnog opterećivanja građana i malih poduzetnika, obveza podnošenja trošarinskih obrazaca uporabom sustava elektroničke razmjene podataka ne primjenjuje na:

  • male proizvođače jakih alkoholnih pića,
  • male proizvođače vina,
  • građane - obveznika posebnog poreza na nova i rabljena motorna vozila.

Dinamika uspostave sustava

Migracija na novi način komunikacije gospodarstvenika s Carinskom upravom u smislu podnošenja trošarinskih i poreznih akata i podnesaka za trošarinske obveznike i obveznike posebnih poreza elektroničkim putem u najvećem dijelu je provedena u rujnu ove godine.

Naime, predviđena je fazna dinamika uspostave sustava e-Trošarine, pa je tako počevši:

  • od dana 24. veljače 2014. godine započela uporaba sustava elektroničke razmjene podataka za podnošenje obrasca Z-ORT - Zapisnik o popisu zaliha cigareta s obračunom razlike trošarine, pri čemu je u međuvremenu implementiran i obrazac Z-ORT-MPC u svrhu izvješćivanja prilikom promjene maloprodajne cigareta, a što za posljedicu ima potrebu obračuna razlike trošarine sadržane u maloprodajnoj cijeni cigareta,
  • od dana 1. rujna 2014. godine započela uporaba sustava elektroničke razmjene podataka za podnošenje trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza (19 obrazaca sukladno određenjima Pravilnika o podnošenju trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka),
  • od dana 1. siječnja 2015. godine predviđen početak uporabe sustava elektroničke razmjene podataka za podnošenje obrasca prijave u registar trošarinskih, odnosno poreznih obveznika (za sve oblike trošarina i posebnih poreza).

Tijekom listopada 2015. godine predviđena je informatizacija svih preostalih poslovnih procesa iz područja trošarinskog oporezivanja duhanskih prerađevina, te nastavak razvoja sustava e-Trošarine u smislu nadogradnje novih funkcionalnosti. 

Statistički pokazatelji

Općenito

Sustav e-Trošarine koristi u području oporezivanja:

  • alkohola i alkoholnih pića približno 1250 obveznika koji godišnje podnose oko 64.200 obrazaca godišnje,
  • piva približno 80 obveznika koji godišnje podnose oko 7.900 obrazaca godišnje,
  • duhanskih prerađevina približno 3.100 obveznika koji podnose oko 10.500 obrazaca godišnje,
  • energenata približno 70 obveznika koji podnose oko 2.770 obrazaca godišnje,
  • električne energije približno 15 obveznika koji podnose oko 180 obrazaca godišnje,
  • motornih vozila približno 270 obveznika koji podnose oko 22.400 obrazaca godišnje,
  • kave približno 270 obveznika koji podnose oko 10.900 obrazaca godišnje,
  • bezalkoholnih pića približno 180 obveznika koji podnose oko 7.200 obrazaca godišnje.    

Mjesečni prikaz: razdoblje od 01.09. do 30. 09.2014. godine

Napomena:

  • broj obveznika trošarina i posebnih poreza po predmetu oporezivanja
  • broj zaprimljenih obrazaca u sustav Carinske uprave putem aplikacije e-Trošarine po istoj osnovi


Pisane vijesti