Izrada i dostava godišnjeg izvješća o sustavu unutarnjih financijskih kontrola

Budući da se donošenje novog Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru očekuje tek u siječnju 2015. korisnici proračuna obvezni su temeljem članka 15. i 30. Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru (NN br. 141/06) izvijestiti Ministarstvo financija o aktivnostima vezanima uz uspostavu i razvoj financijskog upravljanja i kontrole te unutarnje revizije.

Obveznici izrade godišnjeg izvješća o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru dužni su isti pripremiti sukladno Naputku za izradu godišnjeg izvješća o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru (NN br. 132/11).

Godišnje izvješće o sustavu unutarnjih financijskih kontrola sastoji se od:
- izvješća o sustavu financijskog upravljanja i kontrola - obrazac GI-FUIK
- izvješća o obavljenim revizijama i aktivnostima unutarnje revizije - obrazac GI-UR

Obrazac GI-FUIK za 2014. sukladno članku 10., stavku 1. Pravilnika o provedbi financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru (NN br. 130/11) obvezni su popuniti i dostaviti Ministarstvu financija sljedeći korisnici proračuna:
- središnja tijela državne uprave
- izvanproračunski korisnici državnog proračuna
- županije
- Grad Zagreb
- županijska središta
- veliki gradovi iznad 35 000 stanovnika.

Obrazac GI-UR za 2014. obvezni su popuniti i dostaviti Ministarstvu financija korisnici proračuna koji su u skladu s odredbama Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru i odredbama Pravilnika o unutarnjoj reviziji korisnika proračuna obveznici uspostavljanja unutarnje revizije (NN br. 96/13).

Potpisani obrazac GI-FUIK i GI-UR za 2014. treba dostaviti do 31. siječnja 2015. na adresu: Ministarstvo financija, Središnja harmonizacijska jedinica, Katančićeva 5, Zagreb.

Također, obrasce (Excel format) treba dostaviti i putem elektroničke pošte, i to:
- obrazac GI-FUIK na iva.jurcevic@mfin.hr
-
obrazac GI-UR na andrija.majic@mfin.hr

Državni ured za reviziju, tijela sudske vlasti, tajne službe i drugi korisnici proračuna koji su izravno odgovorni Hrvatskom saboru, u skladu s odredbama članaka 15. i 31. Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru, nisu obveznici dostave godišnjeg izvješća o sustavu financijskog upravljanja i kontrola te godišnjeg izvješća o obavljenim revizijama i aktivnostima unutarnje revizije.



Pisane vijesti