Republika Hrvatska i Sjedinjenje Američke Države potpisale sporazum o razmjeni podataka u poreznim stvarima

Ministar financija Republike Hrvatske Boris Lalovac i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Kenneth Merten potpisali su sporazum između dviju Vlada o primjeni Zakona  o izvršenju poreznih obveza s obzirom na račune u inozemnim financijskim institucijama,  “Foreign Account Tax Compliance Act“ (FATCA) kako bi unaprijedili transparentnost dviju država na području poreza.  Ovi sporazumi dokaz su rastuće međunarodne suradnje u suzbijanju izbjegavanja plaćanja poreza diljem svijeta.

Sjedinjenje Američke Države i Republika Hrvatska uživaju u dugotrajnom i bliskom prijateljskom odnosu, uključujući suradnju u zajedničkim poreznim pitanjima, kao i nastojanja za unaprjeđenjem ispunjavanja međunarodnih poreznih obaveza.

Potpisavanje ovog sporazuma važan je korak u smjeru suradnje SAD-a i Hrvatske na području suzbijanja poreznih prijevara i utaja. Neispunjavanje poreznih obveza od strane određenih poreznih obveznika dovodi do neravnomjerne raspodjele poreznog tereta na štetu onih koji uredno plaćaju porez. FATCA je važan dio suradnje Vlada SAD-a i Hrvatske u rješavanju ovog pitanja.

Hrvatska aktivno radi na sprječavanju poreznih utaja kroz međunarodnu suradnju i razmjenu informacija unutar Europske unije i s trećim državama.  Slično kao i US FATCA, Hrvatska će usvojiti OECD globalni standard za automatsku razmjenu informacija o financijskim računima koji će također omogućiti automatsku razmjenu sa državama članicama EU kao i trećim državama.

FATCA ubrzano postaje globalni standard u sprječavanju poreznih utaja na offshore računima.  U SAD-u se FATCA primjenjuje od 2010 g. kako bi se spriječile offshore utaje poreza putem unaprjeđenja transparentnosti i pristupa podacima o računima koje američki porezni obveznici imaju u drugim državama. FATCA propisuje stranim financijskim institucijama obvezu izvještavanja američkoj poreznoj administraciji (IRS)  jednom godišnje, izravno ili neizravno, putem nadležnih tijela o podacima vezanim za američke vlasnike računa. U suprotnosti će SAD zadržati 30 posto poreza po odbitku na određena plaćanja iz američkog izvora, kao npr. od isplate kamata.  Na temelju FATCA sporazuma između SAD-a i Hrvatske, financijske institucije u Hrvatskoj obavezne su dostavljati hrvatskoj Poreznoj upravi podatke o američkim vlasnicima računa koji će se dalje proslijediti IRS-u.  IRS će također obavijestiti hrvatsku Poreznu upravu o hrvatskim vlasnicima računa  u SAD-u.



Pisane vijesti