Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu (Narodne novine, br. 34/15).

Uredbom se odgađa primjena jedinstvenog okvirnog kontnog plana do 1. siječnja 2017. godine kako bi poduzetnici imali više vremena za prilagodbu informatičkih sustava na uvođenje novog jedinstvenog okvirnog kontnog plana čiji cilj je pojednostavljenje izvještajnog procesa poduzetnika, bolja usporedivost financijskih izvještaja na razini nacionalnog gospodarstva, ali i jednostavniji i kvalitetniji nadzor nad poduzetnicima. Naime, jedinstveni okvirni kontni plan obuhvaća razrede i skupine konta te sintetička konta koja se primjenjuju u svrhu bilježenja knjigovodstvenih promjena, uključujući i njihove numeričke i slovne oznake i izvanbilančnih računa, od kojih svi moraju biti raspoređeni u skladu sa zahtjevima koji se primjenjuju za pripremu financijskih izvještaja. Odbor za standarde financijskog izvještavanja dužan je do 30. lipnja 2016. godine donijeti jedinstveni okvirni kontni plan te ga objaviti u Narodnim novinama.

Također, Uredbom se detaljnije uređuje izvještavanje poduzetnika za razdoblja koja su započela prije 1. siječnja 2016. godine, odnosno primjena odredbi Zakona o računovodstvu (Narodne novine, br. 109/07, 54/13 i 121/14).



Pisane vijesti