Ministar Marić na ECOFIN-u

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati u srijedu, 25. svibnja 2016. u Bruxellesu.

Prije službenog dijela sastanka ministara financija EU održat će se godišnji sastanak guvernera Europske investicijske banke na kojem će sudjelovati i ministar financija Marić.

U zakonodavnom dijelu sastanka očekuje se postizanje općeg pristupa Vijeća u pogledu Prijedloga direktive o suzbijanju izbjegavanja poreza s izravnim učinkom na funkcioniranje unutarnjeg tržišta, a koji je dio Paketa mjera za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Republika Hrvatska podržava usvajanje predmetne direktive, obzirom da doprinosi sprečavanju agresivnog poreznog planiranja kao i očuvanju porezne osnovice svih država članica.

Među nezakonodavnim aktivnostima očekuje se predstavljanje trenutnog stanja u pogledu uspostave Bankovne unije, zatim razmjena mišljenja i usvajanje Zaključaka Vijeća vezanima uz Akcijski plan o PDV-u („Put k jedinstvenom europskom području PDV-a") te o Izvješću Europskog revizorskog suda na istu temu.
Za kraj nezakonodavnog dijela sastanka predviđeno je usvajanje Zaključaka Vijeća vezanih uz Europski semestar i to po pitanju Izvješća za države članice koja uključuju dubinske analize u 2016. i provedbu posebnih preporuka za države članice za 2015. godinu.
Hrvatska podržava usvajanje predloženih zaključaka Vijeća i ocjenu Komisije u vezi postojanja makroekonomskih neravnoteža.

Nakon završetka službenog dijela sastanka, Trio Predsjedništva održat će ekonomski i financijski dijalog s ministrima financija zemalja Zapadnog Balkana i Turske, odnosno zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU.



Pisane vijesti